Alles wijst erop dat versoepelingen van de coronamaatregelen er voorlopig niet inzitten. Er verandert pas iets als het grootste deel van de 60-plussers is gevaccineerd. Maar dat duurt nog even. "Hoe verkoop je dat er niet dag en nacht geprikt wordt?"
Op dit moment is er in Nederland een voorraad van zo'n 700.000 coronavaccins. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) is die voorraad niet groot genoeg om meer te gaan vaccineren dan nu gebeurt. En dat terwijl er nog ruim 3,5 miljoen 60-plussers op een vaccinatie wachten.
'Urgentie groter dan ooit'
En dat maakt dat het ministerie VWS achter de feiten aanloopt, zegt oud-hoofdinspecteur gezondheidszorg Herman van der Weide. Jaren geleden was hij onder meer verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma voor de Mexicaanse griep.
Van der Weide is al langer zeer kritisch op het kabinet, dat beweert niet sneller te kunnen vaccineren vanwege vertraagde leveringen. "De urgentie is nu groter dan ooit. Iedereen is lockdownmoe. Hoe verkoop je dan dat er niet dag en nacht geprikt wordt?" Hij begrijpt niet dat de 700.000 vaccins die klaarliggen, niet worden gebruikt. "Het enige wat ik kan bedenken, is dat ze worden bewaard voor de tweede prik. Maar er zijn grotere leveringen aangekondigd."
Oproep moet anders
De manier waarop mensen worden opgeroepen is volgens Van der Weide niet in orde. "Het prikken per doelgroep zorgt voor veel gedoe. Het idee is goed, de meest kwetsbare mensen eerst beschermen. Ik snap dat dat wordt gedaan als er geen uitzicht is op nieuwe leveringen."
Maar nu dat uitzicht er wel is, moet er gewoon zo snel mogelijk geprikt worden, zegt hij. "Waarom worden mensen eerst opgeroepen met een brief en moeten ze daarna ook nog bellen voor een afspraak? Mensen per postcode oproepen werkt een stuk handiger en sneller."
Veel medewerkers niet gevaccineerd
Ook voorzitter medisch specialisten Jeroen Rütter van het Rijnstate ziekenhuis heeft zijn bedenkingen over de vaccinatiestrategie. In zijn ziekenhuizen in Gelderland heerst hier veel onrust over. "Mijn medewerkers zijn nog steeds niet allemaal gevaccineerd: slechts 700 van de 5.000 ziekenhuismedewerkers hebben een prik gehad. Sommigen behandelen Covid-patiënten terwijl ze niet zijn ingeënt. Vooral nu er een nieuwe golf aankomt, maken we ons zorgen", vertelt hij.
Rütter snapt niet waarom er wordt gekozen om GGD-medewerkers of hun familieleden te vaccineren, wanneer er een vaccin over is aan het einde van de dag. "Die verhalen frustreren mij. Ook als je naar de planning kijkt, blijft er een buffer van tegen de miljoen op de plank liggen. Dat komt niet efficiënt en slagvaardig over." Vanaf volgende week gaat het ziekenhuis zelf patiënten met een verminderde afweer vaccineren. Bijvoorbeeld mensen die chemotherapie krijgen in het ziekenhuis.
Binnen no time schaarste
Een woordvoerder laat namens het ministerie van VWS weten dat er inderdaad een kleine voorraad is. "Dat komt doordat we zijn gestopt met het prikken van AstraZeneca. Daarnaast hebben we nu toevallig meerdere leveringen tegelijk gekregen. Die extra voorraad prikken we er in anderhalve week weer doorheen."
"De verwachting is dat we deze week 400.000 prikken zetten en volgende week 500.000. Het heeft geen zin om die voorraad nu in 4 dagen tijd weg te werken door dag en nacht te prikken. Dan is er na die 4 dagen weer schaarste."
Niet meer prikafspraken
De GGD GHOR laat daarnaast weten dat het verschuiven van de avondklok niet gaat leiden tot versnelling van de vaccinaties. Ze zijn niet van plan om 's avonds meer prikafspraken in te plannen.
"Met een uur langer prikken kunnen we niet meer mensen vaccineren. Daarvoor zijn er niet genoeg vaccins beschikbaar", zegt een woordvoerder.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.