Van de vrijmarkt tot feest op het dorpsplein of een sporttoernooi: zaterdag viert het hele land uitbundig Koningsdag. Maar juist dit geliefde feest zou weleens in gevaar kunnen komen in veel dorpen en steden. Het probleem: een tekort aan vrijwilligers.

In veel gemeenten is de viering van Koningsdag een feest dat valt of staat met vrijwilligers. Maar deze zijn steeds moeilijker te vinden. Het doek dreigt nu te vallen voor deze oer-Hollandse traditie omdat er in sommige gemeenten simpelweg geen vrijwilligers zijn. Zo gaat in Bennekom dit jaar de viering helemaal niet door omdat er te weinig mensen zijn die willen helpen met het organiseren. Omdat er te weinig mensen zijn kan de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden en is dus de stekker uit het feest getrokken.

Nauwelijks aanmeldingen

Jack de Vringer, voorzitter van Stichting Koningsdag in Bennekom is teleurgesteld. "Eigenlijk hadden we gehoopt dat wanneer we dat besluit namen, toch wel tegen onze zin in, dat de bevolking van Bennekom zou zeggen: wij staan achter jullie en daar komen we. Het resultaat was slecht zes aanmeldingen op een dorp van 15.000 inwoners."

Ook in Weesp weten ze als geen ander hoe lastig het is om mensen te enthousiasmeren. Het feest staat de afgelopen jaren flink onder druk, want ook hier is het verdraaid lastig om vrijwilligers te vinden. Volgens Gerda de Weerdt-Hazenberg, voorzitter van de Oranjevereniging in Weesp, is het iets waar veel mensen niet bij stilstaan, want zonder vrijwilligers, geen feest. "Mensen willen zich niet vastleggen, dat is een enorm probleem. Daarnaast denken velen vaak dat het vanzelfsprekend is of dat het iets is wat de gemeente wel regelt."

Minder regels

Pieter Verhoeve is voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en ziet dat gemeenten Koningsdag anders zijn gaan benaderen. Hij pleit daarom voor versoepeling van het aantal regels. En wil vooral minder regels. Want veel gemeenten schieten nu in de kramp zegt hij. "Er zijn gemeenten die zelfs de maten van de kleedjes willen weten bij de vrijmarkt, sommige gemeenten vragen zelfs om in scenario's rekening te houden met een drone-aanval. Dat schiet echt een beetje door", zegt Verhoeve. Juist die enorme regeldruk en veiligheidsmaatregelen schrikken veel vrijwilligers af.

Veel Oranjeverenigingen zien het als een probleem van de nieuwe generatie, maar er zijn ook positieve signalen. Als een feest het ene jaar niet door kan gaan, staan er vaak juist weer nieuwe mensen op om de traditie toch door te kunnen zetten. Ook in Bennekom zetten ze, ondanks de teleurstelling van dit jaar, de schouders eronder om volgend jaar gewoon weer Koningsdag te vieren.

audio-play
Vrijwilligerstekort bedreigt lokale Koningsdag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.