In Kathmandu keren mensen langzaam terug naar hun huizen nu verdere naschokken uitblijven. Maar voor velen is er echter geen plek meer om naar terug te keren. Zoals Kushal. Zijn huis stortte na de zware aardbeving in nadat een ander huis er bovenop viel. Zijn familie blijkt achteraf ongedeerd, maar zes van zijn buren zijn onder het puin terechtgekomen.
Het is één van de vele duizenden voorbeelden van ontheemde, soms zelfs volledig omgekomen families in het land.
Veel Nepalezen krijgen daarnaast in toenemende mate te maken met een tekort aan schoon drinkwater. UNICEF merkt dat dit nu al gevolgen heeft voor de bevolking. Veel mensen leven nu onder erbarmelijke omstandigheden op straat en als ze al thuis kunnen blijven zijn ze in toenemende mate verstoken van basisbehoeften. De hulporganisatie vreest dat hierdoor ziektes om zich heen gaan grijpen.
Vanavond in EenVandaag het laatste nieuws over de ontwikkelingen na de aardbeving in Nepal. Volg verslaggever Herman Zaalberg op Twitter voor zijn ervaringen in het land.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog steeds geen contact kunnen krijgen met een aantal Nederlanders in Nepal, volgens de laatste berichten gaat het om ruim 100 mensen. Over hun lot is niets bekend. Contact krijgen met de buitenwereld in Nepal is al geen vanzelfsprekendheid, laat staan in de dagen na deze ramp.
Frederique Dormaar kan daar over meepraten. Afgelopen oktober werd zij na een zware lawine in het Nepalese Himalayagebergte vermist. Luister hier naar haar verhaal:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.