Zwemmen met dolfijnen, voor veel mensen met een beperking een goede therapie maar gezien de hoge kosten niet voor iedereen toegankelijk. Marijke Sjollema en haar man Benno Brada willen daar met hun onderwater virtual reality-bril verandering in brengen. Zij laten mensen met autisme en angststoornissen zwemmen met wilde dolfijnen.
Onderzoek
Naast het behandelen van depressies en angststoornissen wordt er bij zorginstelling ’s Heeren Loo in Apeldoorn ook al geëxperimenteerd met behandeling van patiënten met autisme. “Vanaf februari volgend jaar willen we deze therapie aan al onze cliënten gaan aanbieden”, zegt Johan Elbers, projectleider in Apeldoorn. De werking van de VR-therapie met wilde dolfijnen wordt uitvoerig onderzocht in Groningen. Het onderzoek, waar 30 proefpersonen aan deelnamen, wijst uit dat patiënten met bijvoorbeeld brandwonden minder pijn ervaren tijdens het verwisselen van het verband. Ook buiten Nederland wordt de heilzame werking ervan onderzocht aan de Stanford-universiteit in Californië. Jonge hartpatiënten worden ter voorbereiding op hun operatie gekalmeerd met VR-dolfijnen. Inmiddels wordt de therapie bij maar liefst 150 zorgplekken in binnen- en buitenland toegepast.
Helende werking
Beeldend kunstenares Marijke Sjollema kwam zelf in 1993 voor het eerst in aanraking met wilde dolfijnen in Mexico. Naar eigen zeggen voelde ze zich betoverd en onmiddellijk overtuigd van de helende werking van de dieren. Vele omzwervingen en ontmoetingen met dolfijnen later kwam ze in 2014 op het idee de dolfijnen met virtual reality te combineren en zo anderen te helpen en dat bijzondere gevoel te delen. “Ik kende de therapie met dolfijnen in gevangenschap maar ik wil ze in hun eigen omgeving laten zien”, zegt Sjollema. Dolfijnen in gevangenschap worden ongeveer 15 jaar oud tegenover tot wel 60 jaar in het wild. Willem-Paul Brinkman, universitair docent virtual reality aan de TU Delft, reageert enthousiast op de dolfijnentherapie. “Dat je met deze brillen nu ook onderwater kan maakt het ontzettend interessant”, zegt Brinkman.. In het verleden boekte Brinkman al veelbelovende resultaten met VR-therapie tegen jeugdtrauma’s.
360° video
In de zomer van 2015 reisden Marijke en haar man Benno af naar de Rode Zee in Egypte om met een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in 360° video, opnames te maken van wilde dolfijnen. Bekijk hieronder de 360 graden-video (werkt het beste in Chrome).
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.