Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn harde maatregelen nodig. Zoveel is inmiddels duidelijk. Maar kan onze economie dat wel aan? Zorgeconoom Xander Koolman denkt van wel.
"We zijn veel te relaxed omgegaan met het virus. Toen de coronamaatregelen in juni werden versoepeld, zijn we met z'n allen massaal gaan doen wat we altijd al deden: namelijk met teveel mensen bij elkaar komen, te dicht op elkaar." Dat is in elk geval hoe gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van het Red Team erover denkt. Hij vindt dat het kabinet toen de coronabesmettingen weer toenamen niet snel genoeg heeft ingegrepen.
'Als de alarmbellen pas gaan rinkelen bij oplopende ziekenhuisopnames, ben je te laat'
"Wij vinden dat de overheid niet duidelijk genoeg over de urgentie van deze pandemie heeft gecommuniceerd", zegt Koolman. Met 'wij' bedoelt hij het Red Team, een groep deskundigen die de corona-strategie van het kabinet kritisch volgt. "Als de alarmbellen pas gaan rinkelen bij oplopende ziekenhuisopnames, ben je al te laat."
De overheid had veel beter op de toename van het aantal coronabesmettingen moeten letten, zegt hij. "In juni had iedereen het gevoel dat het virus verslagen was, maar dat bleek al snel ongegrond. In juli steeg het aantal besmettingen alweer. Die cijfers gingen een hele tijd eerder omhoog dan het aantal ziekenhuisopnames. Dan weet je dat er ellende aankomt."
Pessimisme niet terecht
Het virus had aan het begin van de tweede golf misschien nog zonder grote offers ingedamd kunnen worden, maar inmiddels is het alleen nog maar beheersbaar door wederom strenge regels in te voeren, vreest Koolman. Toch is het niet allemaal kommer en kwel volgens de econoom: "Als we nu duidelijke en desnoods heel strenge regels invoeren, geeft dat ook weer vertrouwen."
Het pessimisme dat nu overheerst is volgens Koolman dan ook niet terecht. "Ik denk dat we het virus op een gegeven moment zodanig onder de knie krijgen dat de maatschappij weer terug de normaliteit in kan en dat de economie weer op zal veren. Dankzij goed testbeleid en contactonderzoek, betere medicijnen, enige vorm van immuniteit en hopelijk ook vaccins, zullen we er in het voorjaar echt beter voorstaan. Kijk maar naar Wuhan, daar was het doffe ellende, en nu kan bijna alles weer."
Binnenkort weer van alles mogelijk
Koolman begrijpt dat veel individuele ondernemers en werknemers het op dit moment erg moeilijk hebben. Maar hele branches ontmantelen, vindt de econoom schadelijk en onnodig.
"De zogeheten superspreading events, waar honderden of duizenden mensen dicht op elkaar gepakt staan, kunnen nog lang niet plaatsvinden. Maar verder zal binnenkort heus weer van alles mogelijk zijn. Als we ons nú aan de strenge regels houden, kunnen we straks weer sporten, naar een café of restaurant of van muziek en theater genieten. Te veel dichtgooien is echt zonde en onnodig."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.