Een glas whisky bij de kapper, een biertje terwijl je een laptop koopt of misschien een lekker wijntje terwijl je geniet van een kunstexpositie. De VVD heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om drankverkoop op allerlei plekken mogelijk te maken. Maar dat is een heel slecht plan, vindt Verslavingskunde Nederland.
‘Blurring’ wordt het ook wel genoemd: de verkoop van drank in winkels die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Nu verbiedt de Drank- en Horecawet zulke mengverkoop nog. Drank mag alleen verkocht worden in gespecialiseerde winkels met een vergunning zoals slijterijen, cafés en restaurants.
Een stap achteruit voor de Volksgezondheid
Verslavingskunde Nederland luidt nu de noodklok vanwege het nieuwe wetsvoorstel. Uit tal van wetenschappelijke studies blijkt dat uitbreiding van het aantal verkooppunten van alcohol leidt tot meer consumptie. Dat schrijft het netwerk van 12 verschillende verslavingszorginstellingen in een persbericht. “Hoewel blurring als stap vooruit gepresenteerd wordt, zien wij het als een stap achteruit voor de volksgezondheid.”
Klanten naar winkels lokken met alcohol
Twee jaar geleden begon de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een proef met ‘blurring’. In 34 verschillende gemeenten mochten winkels, kapperszaken en kunstgalerieën alcohol verkopen. Het doel was om de klant weer terug te lokken naar de winkels. Want steeds meer mensen kopen hun spullen via webshops, en niet meer in winkelcentra.
Of alcoholverkoop in bijvoorbeeld kledingwinkels gaat helpen om de klanten naar de winkels te lokken is maar de vraag. Twee jaar geleden vroeg EenVandaag aan 26.000 leden van het Opiniepanel of ze meer zouden gaan winkelen als je tegelijkertijd van een drankje kunt genieten. Slechts 13% van het EenVandaag Opiniepanel gaf toen aan dat alcohol het winkelen aantrekkelijker zou maken.
Gevaarlijk voor kwetsbare doelgroepen
Het onafhankelijke Trimbos-instituut waarschuwde al eerder voor de gevolgen van de uitbreiding van het aantal plekken waar je alcohol kunt kopen. Volgens het onderzoeksinstituut kan het wetsvoorstel extra gevolgen hebben voor kwetsbare doelgroepen zoals jongeren en verslaafden.
De woordvoerder van Verslavingskunde Nederland, Floor van Bakkum, maakt zich zorgen over de normalisering van alcohol. "Als kinderen met hun ouders mee gaan winkelen en steeds in aanraking komen met alcohol, dan krijgen ze het idee dat het erbij hoort. Zien drinken doet drinken", zegt Van Bakkum tijdens een telefoongesprek. Dat is zorgelijk, want "één glas per dag is al schadelijk", legt ze uit.
Alcohol is een schadelijk product dat kanker veroorzaakt, en ongeveer 200 andere ziektes. Het RIVM heeft in 2009 een vergelijkend onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van verschillende genotmiddelen en drugs. Daaruit bleek dat alcohol ongeveer net zoveel schade aanricht aan de Nederlandse maatschappij als harddrugs zoals cocaïne en heroïne.
Alcohol moet abnormaal worden
Het wetsvoorstel staat dan ook haaks op het beleid dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de afgelopen jaren heeft gevoerd. Met campagnes zoals ‘NIX18’ werd juist geprobeerd om de consumptie van alcohol terug te dringen. Ook het de-normaliseren van alcohol in de thuissituatie was een speerpunt binnen het alcoholbeleid.
Lees hier de volledige verklaring van Verslavingskunde Nederland
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.