Een biertje of wijntje drinken bij de kapper of in een modezaak: in honderden winkels in Nederland wordt daar nu mee geëxperimenteerd. Het zou winkelen aantrekkelijker moeten maken. Een slecht idee, vindt driekwart (77%) van de 26.000 ondervraagde leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Alcohol drinken moet niet de standaard worden, geven veel mensen aan. ‘Alcohol moet speciaal blijven. Verkeerd signaal als het wordt geschonken als limonade,’ zegt een deelnemer. Slechts 13 procent van de deelnemers is van mening dat alcohol het winkelen echt aantrekkelijker maakt.

‘Absurd! Ik ga niet naar een kledingwinkel voor de gezelligheid. Winkels die geen horeca zijn, hebben niet de uitrusting die nodig is om drankjes aan te bieden. De leegloop van de centra zou niet op deze manier bestreden moeten worden, maar bijvoorbeeld door de huren te verlagen, of het centrum in te laten krimpen (winkels concentreren en wat er aan de rand over blijft, ombouwen tot woonruimte)’, aldus een respondent.

Een andere deelnemer zegt: ‘En wat als je klaar bent met haar knippen en je hebt  een paar glazen wijn op. Hoe ga je naar huis? Ik vind het een slecht idee. Houd het bij koffie of thee, dan bied je al genoeg service.’ Eén op de zeven respondenten kan zich wel voorstellen dat ze een alcoholisch drankje drinken bij de kapper, als het voorhanden is.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 26.199 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 7 juni 2016. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Download

Download