Minister Schouten heeft onlangs bekend gemaakt 7 miljoen euro uit te trekken om verspilling tegen te gaan. Niet gek als je bedenkt dat per Nederlander elk jaar 100 kilo voedsel in de afvalbak belandt. De oplossing ligt mogelijk in verpakkingen. Opmerkelijk, want zijn verpakkingen juist niet slecht voor het milieu?
Volgens Jenneke Heising, onderzoeker aan de Wageningen University ligt dat anders: "Verpakkingen hebben een beschermingsfunctie. Zonder die verpakking is er veel meer voedselverspilling en dat is veel slechter voor het milieu. Verspilling van zuivel, vlees en vis heeft veel meer impact op het milieu dan verpakkingsmateriaal."
Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen. Er wordt al gewerkt met speciale zakjes. "Het ethyleen dat geproduceerd wordt door het fruit reageert op de verpakking, daardoor reageert het niet meer op het voedsel en is het product langer houdbaar."
Intelligente verpakking meet temperatuur
Heising houdt zich zelf vooral bezig met zogenoemde intelligente verpakkingen. Die verpakkingen meten het product. "Daardoor kun je de geprinte houdbaarheidsdatum die we nu hanteren in de toekomst in de prullenbak gooien." Denk hierbij aan de invloed van temperatuur. Dat bepaalt veelal de kwaliteit van het product. Zo'n verpakking kan de temperatuur meten en dat kan dan iets zeggen over de houdbaarheid.
Heising wil deze intelligente verpakkingen graag toepassen in de hele keten. Zo ook in de supermarkt. "Nu is het zo dat alleen op de laatste dag van de houdbaarheid een sticker met korting op het product komt. Maar het is natuurlijk niet zo dat een product de hele tijd van hoge kwaliteit is, en alleen de laatste dag niet." Heising ziet liever een andere oplossing. "De prijs moet aangepast worden aan de dynamische houdbaarheid. Dus wil ik een product dat langer houdbaar is? Dan betaal je meer. Ga je het snel eten? Dan kun je het goedkoper kopen."
Voorlopig bevinden alle ontwikkelingen zich nog in de onderzoeksfase. Maar: de intelligente verpakking heeft de toekomst. Heising durft al wel te hopen op een snelle ontwikkeling. Denk dan bijvoorbeeld aan een sticker die van groen naar rood kleurt, gebaseerd op de temperatuur, zodat de consument op basis daarvan de kwaliteit van een product goed kan inschatten.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.