Ruim een maand voordat de Nederlandse militairen vertrekken is erfgoeddeskundige Joris Kila naar het West-Afrikaanse Mali gereisd. Hij was daar om de schade op te tekenen die de jihadisten van Ansar Adin vorig jaar hebben aangericht.
Kila is expert op het gebied van het beschermen van cultureel erfgoed in conflictgebieden. Mali is geteisterd door moslimrebellen die bewust heilige objecten, symbolen en gebouwen aan gort hebben geslagen in een soort beeldenstorm. Ze hadden het bewust op heilige spullen voorzien. De meerderheid van de Malinezen zijn soefi-aanhangers, een tolerante vorm van islam en dus niet in de lijn van de jihadisten. De eeuwenoude symbolen en artefacts van Mali zijn daarom doelwit van vernietiging. Zo dreigden de eeuwenoude manuscripten die al eeuwen in Timboektoe liggen vernietigd te worden, maar met hulp van Nederland kon er nog wat gered worden.
In maart vertrekt een groep Nederlandse millitairen naar Mali voor training en om inlichtingen te verzamelen over de jihadisten die in het noorden van het land zitten Wat kunnen zij doen om de schatten van Mali te helpen beschermen en waarom zien we bij dit soort conflicten steeds vaker uniek cultuurerfgoed het slachtoffer worden?
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.