Een verhuizing van Bermuda naar Nederland levert taxibedrijf Uber een belastingaftrek over de winst van 5,5 miljard euro op. De verontwaardiging hierover is groot. Want wil Nederland niet juist af van het imago van belastingparadijs?
"Het gaat hier om de verhuizing van het intellectueel eigendom van Bermuda naar Nederland", legt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek uit. "Dus het recht om de merknaam Uber te gebruiken. Van zoiets is het heel lastig om de waarde te bepalen. Daarom spreekt de belastingdienst met een bedrijf hierover een bedrag af, en dat heet een 'ruling'. De regels hiervoor zijn per 1 juli veel strenger geworden. Maar deze ruling is in maart gesloten dus officieel mag het."
Belastingparadijs
Arnold Merkies is coördinator van de Nederlandse tak van het Tax Justice Network. Hij heeft geen goed woord over voor de afspraken tussen belastingdienst en Uber. "Dit is heel gek, aangezien het kabinet juist heeft gezegd iets te willen doen aan onze positie als belastingparadijs."
Merkies doelt hiermee op een besluit van het Europees Parlement eerder dit jaar. "Nederland valt onder vrijplaatsen voor grote bedrijven die belastingen willen ontwijken. We beloven beterschap en scherpen de regels aan: vanaf 1 juli kunnen bedrijven die zich alleen vanwege fiscale voordelen in Nederland vestigen en geen toegevoegde waarde hebben aan de Nederlandse economie geen belastingvoordeel meer krijgen. Maar wat gebeurt er? Op de valreep wordt er in maart nog intellectueel eigendom overgeheveld van Bermuda naar Nederland. Dat vind ik heel apart."
Lees ook
Failliet en versleten
Hoogleraar Van de Streek ziet dit als een van de vele voorbeelden dat het internationale belastingsysteem aan hervorming toe is. "Door de globalisering is het systeem failliet en versleten. Maar ik zie niet wat Nederland in zijn eentje anders had kunnen doen."
Hij denkt dat het beleidsmatig heel moeilijk is om als land de eerste stap te zetten, omdat je te maken hebt met belastingconcurrentie. "Behalve dat we misschien als voorwaarde hadden kunnen stellen dat Uber pas een aftrekpost van ons krijgt als er aan de andere kant ook geheven wordt. Dus als er in Bermuda ook belastingheffing zou plaatsvinden. Je kunt zo'n voorwaarde stellen. Nu blijft een stuk van de wereldwinst van Uber onbelast door deze constructie, omdat er een belastingparadijs als Bermuda bij betrokken is."
Reactie Uber
Uber blijft erop gebrand om open en transparant te communiceren met de belastingdiensten, en wil dit in overeenstemming blijven doen met de wet.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.