Al vaker lagen de Nederlandse belastingconstructies voor grote bedrijven onder vuur. Maar nu blijkt uit de ‘Paradise Papers’ dat er zelfs een deal met een multinational werd gesloten door een belastinginspecteur die de eigen regels overtreedt.

Trouw en het Financieel Dagblad berichten hierover vandaag. Met de deal kon het bedrijf Procter & Gamble 676 miljoen onbelast doorsluizen naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden. Nederland liep hierdoor 169 miljoen dollar aan belasting mis.

Paradise Papers

Het is voor het eerst dat een belastingafspraak, een ‘ruling’, openbaar wordt. Eerder kwam Nederland al in opspraak door een regeling met koffieketen Starbucks. Toen was de deal alleen door de Tweede Kamer vertrouwelijk in te zien. De ‘Paradise Papers’ brengen daar dus verandering in. De ‘Paradise Papers’ zijn een lek met miljoenen e-mails en documenten die inzicht geven in de manieren waarop de rijken en multinationals zo min mogelijk belasting proberen te betalen over hun vermogen. Onder andere Madonna, zanger Bono en de Britse koningin Elisabeth komen in de documenten voor.

De belastingontwijking is tegen het zere been van MKB’er Rien van Os. Hij leidt een loodgietersbedrijf met bijna 40 man personeel. Dat grotere bedrijven op slinkse wijze het voor elkaar weten te krijgen de belastingdruk te verlagen vindt hij oneerlijke concurrentie. Fiscalist Jan van Tilburg wijst erop dat bedrijven afspraken maken met de belastingdienst om te voorkomen dat ze te maken krijgen met onverwachte belastingclaims: “Je hebt de letter van de wet en de geest van de wet. Dit soort deals volgen de letter van de wet en zorgen ervoor dat de belastingdienst niet nog eens komt met een naheffing omdat er volgens de geest van de wet nog meer betaald moet worden. Het bedrijf wordt niet ontheven van het betalen van belasting.”

Economisch journalist Martin Visser schrijft in de Telegraaf dat het nieuws over belastingontwijking keer op keer het moraal van de “brave belastingbetalende burger” ondermijnt. Visser: "Nederland hielp en helpt bedrijven nadrukkelijk bij het zo laag mogelijk houden van de belastingaanslag. Het kabinet kan niet weglopen voor zijn eigen rol daarin.”