Omwonenden van de kliniek waar de moordenaar van Anne Faber zijn straf uitzat zijn er niet gerust op. Minister Dekker heeft dan wel toegezegd dat er voorlopig geen zware gevallen naar Den Dolder komen, maar is het daarmee veilig? En voor hoe lang?

Koen Wilgehof is de buurman van kliniek Fivoor in Den Dolder. Sterker nog, hij woont zelfs op het terrein waar Michael P. zijn straf uitzat, en zo vrij kon rondlopen dat hij Anne Faber kon vermoorden. Wilgehof wil duidelijkheid en weten wat er precies ondernomen wordt om een herhaling te voorkomen. "Wat doet de kliniek om te zorgen dat we veilig zijn?"

Michael P. woonde vlakbij

Wilgehof woonde nog maar 2 maanden bij de kliniek toen zijn straat volledig werd afgezet met rood-witte linten. Militairen zochten door zijn tuin naar de vermiste Anne Faber. De schok was groot toen bleek dat de moordenaar van Anne Faber in de kliniek naast hem zat.

En niet alleen bij Wilgehof. In het hele dorp sloeg het nieuws in als een bom. En niet alleen over wat Anne was aangedaan, ook over de dader die in de kliniek vlak naast hen bleek te wonen.

Anne Faber

Weinig vertrouwen

De conclusies van de onderzoeksrapporten van de inspecties en de Onderzoeksraad voor Veiligheid eind maart van dit jaar waren vernietigend. Door een opeenstapeling van fouten kreeg moordenaar Michael P. vrijheden zonder te kijken naar de risico's. Minister Dekker moest diep door het stof en kondigde maatregelen aan. Zo zouden er tot eind 2019 geen zware gevallen als Michael P. in de kliniek komen.

Inwoners van Den Dolder zijn er niet gerust op. Ze hebben weinig vertrouwen dat er nu wel gelet wordt op hun veiligheid. En kan de kliniek blijven of moet 'ie dicht? Het dorp is verdeeld.

Kliniek liever dicht

Ondernemer Marcel Werring woont al 24 jaar in Den Dolder. Ook hij wist niet dat er zware gevallen als P. op het terrein verbleven. Hij heeft geen vertrouwen dat de veiligheid nu wel gewaarborgd is en ziet de kliniek liever dicht gaan.

Werring is op z'n zachtst gezegd sceptisch over de toezegging van de minister. "Ik sluit niet uit dat er weer zoiets kan gebeuren als met Anne Faber. De minister kan wel zeggen dat het nu veilig is, maar ik zie niet waarom. De enige maatregel die ik heb gehoord is dat er een half jaar geen zware patiënten meer komen. Maar wat als dat half jaar voorbij is?"

Woede over aanstelling nieuwe bestuurder

Wat ook niet hielp om het vertrouwen te herstellen was de aanstelling van een nieuwe bestuurder van de kliniek. Het blijkt Erik Masthoff, de voormalig behandeldirecteur van de gevangenis in Vught. Veel buurtbewoners zijn daar boos over. Want Michael P. werd vanuit Vught naar Den Dolder overgeplaatst met de mededeling dat het zou gaan om een "modelpatiënt".

"Dit is een dikke vinger naar de familie van Anne Faber, naar de inwoners van Den Dolder en misschien wel de hele samenleving", zegt Werring. Hoe is het mogelijk dat je zo'n man aanstelt? Als je een fout maakt, moet je je consequenties nemen. Dat doet de kliniek niet. Het is een moreel besef van lik mijn vestje."

Luister naar ons!

Maar niet iedereen wil dat de kliniek weggaat. "Leuk is het niet in je eigen achtertuin, maar verplaatsen van de kliniek is verplaatsen van het probleem", zegt Koen Wilgehof. Bovendien is hij er voor dat er in Nederland geprobeerd wordt om gedetineerden te behandelen om te zorgen dat ze niet in herhaling vallen.

Ook zijn vertrouwen heeft een deuk gekregen, maar het kan terug komen. "We moeten samen door. Maar dan moet de kliniek wel transparanter zijn over welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen. Communiceer en luister naar ons. Verschuil je niet achter procedures, maar laat je menselijke gezicht zien. Zeg: 'Jongens, we hebben een fout gemaakt, we hebben jullie pijn gedaan en zo gaan we dit oplossen'."

Wat voor soort patiënten?

Ook Marcel Werring wil meer openheid van de kliniek. "Als de kliniek dan toch moet blijven, waarom vertellen ze ons niet om wat voor soort patiënten het gaat? Ik wil weten wie daar zitten. Ik vind dat we het recht hebben om dat te weten."

"Nu wordt er snel gezegd: 'Dat doen we niet in verband met de privacy van de patiënten'. En dus zeggen ze helemaal niks. Maar je kunt toch best informatie geven over wat voor mensen daar zitten, zonder dat ik ze direct kan koppelen aan enig persoon?" vraagt Werring zich af.

Kliniek trekt zich kritiek aan

De kliniek zegt zich de kritiek van de omwonenden aan te trekken. Volgens Cees Sierman, woordvoerder van de kliniek in Den Dolder, zijn er veel maatregelen genomen die herhaling van wat gebeurd is moet voorkomen. De inspecties houden hier zicht op. De kliniek zegt hard bezig te zijn om de relatie met de buurt te verbeteren in de hoop het vertrouwen terug te winnen. Met een groep bewoners wordt nu regelmatig het reilen en zeilen in en om de kliniek besproken.

Hoe is het hier over 2 jaar?

Michael P kreeg eerder 28 jaar celstraf met tbs-verpleging, maar ging hiertegen in beroep. Op 28 mei buigt het Hof in Arnhem zich opnieuw over de zaak. Volgens de omwonenden zijn hierdoor alle ogen opnieuw gericht op Den Dolder. Wel vragen ze zich af wat er gebeurt als het vonnis er ligt en de aandacht verslapt is.

Werring spreekt zijn zorg hierover uit: "Hoe is het hier over een jaar of over 2 jaar? Gaan ze dan nog zo voorzichtig met ons om? Of laten ze gevallen als Michael P. dan weer los? Dat is waar we bang voor zijn."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.