Steeds meer Nederlanders komen in actie om zorgpersoneel te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus. Het virus grijpt snel om zich heen en vraagt steeds meer van onze artsen en verpleegkundigen.

Het is alle hens aan dek in de Nederlandse ziekenhuizen nu er steeds meer patiënten worden binnengebracht vanwege het coronavirus. Het zorgstelsel staat onder flinke druk en voor zorgpersoneel betekent het veel extra uren. Alle verloven zijn per direct ingetrokken. Onder meer via social media laten veel mensen uit de zorg zien dat ze er klaar voor zijn.

Veel hulp aangeboden

Coassistenten en geneeskundestudenten hebben zich massaal aangemeld als vrijwilliger om zorgpersoneel te ontlasten nu de druk in de ziekenhuizen steeds verder toeneemt vanwege het coronavirus. Veel studenten willen aan de slag voor GGD's en huisartsen om ze te ondersteunen waar nodig. Amir Abdelmoumen is voorzitter van De Geneeskundestudent, de landelijke koepel waar 17.000 geneeskundestudenten bij zijn aangesloten. Hij heeft inmiddels honderden aanmeldingen.

'Bereidheid is enorm'

"Bij de GGD kunnen ze telefonisch vragen beantwoorden van bijvoorbeeld huisartsen die vragen hebben over het coronavirus. Die studenten kunnen de huisartsen verder helpen en er zijn ook studenten binnen de GGD's die helpen met contactonderzoek. Nu alle coschappen geannuleerd zijn, proberen we vraag en aanbod bij elkaar te brengen", vertelt Amir.

Volgens Amir is de bereidheid onder zijn achterban enorm. "De meest creatieve ideeën komen er op dit moment bij ons binnen via de mail. Er zijn veel vragen over beademingsapparatuur en een geneeskundestudent kwam met het idee dat zij ook in shifts handmatig zouden kunnen gaan helpen met beademen als er niet meer voldoende apparatuur voorhanden is. Dat is een enorm grote inspanning maar dat geeft goed aan hoe ver die bereidheid gaat", vertelt Amir.

audio-play
Amir Abdelmoumen over de grote belangstelling.

Hart onder de riem

Ook op andere manieren wordt er geprobeerd om zorgpersoneel te helpen. Een van de initiatieven is om zo veel mogelijk mondkapjes in te zamelen. Op deze artikelen is de afgelopen tijd een enorme run ontstaan en veel zorginstellingen worstelen nu met tekorten. Zo doet de echtgenote van een huisarts een dringende oproep op Twitter.

Van jong tot oud willen veel mensen het zorgpersoneel een hart onder de riem steken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.