Tot gisteren wist studente Roos niet wanneer de vakantie voorbij is en in welke klas ze zit. Ook staat er nog geen studiemateriaal online. "We moeten overal zelf achteraan." Meer studenten hebben die problemen, bij de LSVb stromen de klachten binnen.
Volgens voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond LSVb zijn er al honderden klachten binnengekomen: "Veel klachten gaan over de roosters en planning van de komende tijd. Dat is op meerdere scholen nog niet bekend. Het gaat dan meestal over de slechte communicatie. Veel studenten geven aan niet te weten waar en wanneer ze worden verwacht."
Heel verwarrend
"Ik heb geen idee hoe de komende periode van mijn studie eruit gaat zien", zegt de 19-jarige Roos, student aan Avans Hogeschool. Het eerste jaar sloot ze zonder achterstand af, maar toen was er ook al veel onduidelijkheid door de coronacrisis. En dat is niet beter geworden richting het nieuwe schooljaar. "Ik heb geen idee waar ik aan toe ben", vertelt ze.
Inmiddels is Roos er wel achter dat dinsdag de eerste studiedag is. "Al kreeg ik net weer een bericht van medestudenten dat de dag misschien toch niet doorgaat. Of dat klopt weet ik nog niet, de school communiceert het zelf niet met ons. Alsof ze zeggen 'zoek maar uit waar je aan toe bent'." Heel verwarrend, vindt ze. "Normaal gesproken ben ik iemand die altijd overal van op de hoogte is."
Effect van de coronacrisis
"Ik ken de specifieke casus niet van deze Avansstudent", zegt de woordvoerder van Avans Hogeschool. "Ik nodig haar uit om contact op te nemen, zodat we onduidelijkheid weg kunnen nemen. In algemene zin zien we een lichte stijging van het aantal vragen rondom de start van het studiejaar. Mogelijk is dat een effect dat de coronacrisis heeft op de organisatie. Maar de bereikbaarheid en zorgvuldige communicatie van de opleiding is belangrijk, zeker in deze tijd."
Studente Roos weet dat haar school niet de enige is waarbij er veel onduidelijkheid is over de start van het studiejaar. "Vriendinnen op andere scholen zitten met dezelfde onduidelijkheid. We moeten achter onze scholen aanlopen."
Verdere invulling
Lyle Muns begrijpt niet dat de opleidingen het niet op orde hebben. "Over 4 dagen begint het academisch jaar. We begrijpen dat de coronapandemie voor uitdagingen zorgt. Er moet nu bij het inroosteren rekening worden gehouden met de anderhalve meter en dat heeft veel gevolgen. Maar het duurt nu wel heel lang. Studenten hebben zo geen beeld van hun opleiding. Wij delen hun zorgen."
De onduidelijkheid heeft ook gevolgen voor de verdere invulling van hun leven. "Ze willen buitenschoolse activiteiten inplannen, zoals een bijbaan. Ook voor werkgevers is dat moeilijk. Veel zijn flexibel, maar ze tonen niet allemaal begrip", zegt de studentenvakbond. "Tijdens corona zijn veel studenten hun bijbaan kwijtgeraakt, maar wie er een heeft wil die ook houden."
Complexere puzzels
Het Ministerie van Onderwijs zegt in een reactie dat het coronavirus voor complexere puzzels zorgt dit jaar. Maar de verwachting is dat studenten allemaal gewoon tijdig en goed van start kunnen in het nieuwe semester, deels online en deels fysiek. Het ministerie is continu in contact met universiteiten en hogescholen en ook dit signaal wordt daarin meegenomen.
Ook de Vereniging van Universiteiten toont begrip: "De zorgen van studenten worden serieus genomen. De universiteiten doen hun uiterste best de communicatie richting studenten zo goed mogelijk in te vullen. Door de coronamaatregelen is het dit jaar nog complexer dan voorgaande jaren om de roosters goed sluitend te krijgen." Volgens woordvoerder Wesley Boer kunnen studenten met vragen of zorgen over de start van hun colleges het beste contact opnemen met de eigen universiteit of opleiding. Daar kunnen ze geholpen worden en kunnen hun vragen worden beantwoord.
Minder zin
Door alle onzekerheid heeft Roos ondertussen steeds minder zin in het nieuwe studiejaar. "Doordat ik niet weet waar ik aan toe ben, heb ik veel stress. Het is een vervelend begin van het schooljaar, maar ik moet er maar het beste van maken. Natuurlijk heeft het virus veel invloed gehad op alles en iedereen, maar wij studenten hebben ons veel moeten aanpassen dus we verwachten nu ook iets terug: goede communicatie."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.