De helft (52%) van de jongeren besteedt minimaal drie uur per dag aan sociale media. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Voor deelnemers ouder dan 25 ligt dit lager. In de leeftijdscategorie 25 tot 35 zit een derde (34%) minimaal drie uur per dag op sociale media en naarmate men ouder wordt neemt dit gestaag af.
Jongeren zijn dus het meest actief op sociale media. Dit blijkt ook uit het feit dat twee derde van de jongeren (67%) wanneer zij wakker worden als eerst hun sociale media checken. En ook gedurende de dag blijven zij in de ban van sociale media. Zo checkt zes op de tien (61%) jongeren bij een nieuw bericht onmiddellijk z’n smartphone en heeft ruim de helft van hen (53%) voortdurend de aandrang om op hun smartphone te kijken, ook als ze weten dat er geen nieuwe berichten zijn.
Hoewel twee derde (66%) van de jongeren sociale media ziet als een verrijking van hun leven, ervaart ongeveer een kwart (22%) het ook als een belasting. Als redenen hiervoor noemen zij onder andere de druk van het altijd bereikbaar zijn, negatieve berichten, privacy en dat het een enorme afleiding is. Een kwart (26%) van de jongeren vind dan ook van zichzelf dat ze teveel bezig zijn met sociale media. Een derde (30%) zegt ‘Als ik eerlijk ben dan ben ik verslaafd aan sociale media’.
Gebruiksvoorwaarden en privacy
Ondanks dat mensen weten dat sociale media hun persoonlijke gegevens gebruiken voor commerciële doeleinden, zijn weinig deelnemers zich bewust van de kleine letters. Een derde (33%) zegt te weten wat de gebruiksvoorwaarden inhouden en bijna twee derde (60%) zegt hiervan niet of nauwelijks op de hoogte te zijn. Dat wil niet zeggen dat het men niks kan schelen dat hun persoonlijke gegevens worden gebruikt. Een kwart (25%) heeft hier zoveel problemen mee dat zij overwegen te stoppen, maar voor het grootste gedeelte van hen (41%) zijn de voordelen van sociale media uiteindelijk belangrijker dan hun eigen privacy.
Gijs Rademaker presenteert de resultaten van dit onderzoek vanavond in de social media thema-uitzending van EenVandaag.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek van het Opiniepanel deden ruim 22.249 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1100 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats op 6 en 7 augustus 2015. Na weging is het onderzoek representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.