Veilinghuis Sotheby's veilt op dit moment een collectie uurwerken die een recordbedrag van miljoenen zal opbrengen. Het horloge is van statussymbool een beleggingsobject geworden. Want tweedehands zijn ze inmiddels zelfs duurder dan nieuw.
De veiling bij Sotheby's laat zien dat de markt voor horloges ondanks het digitale tijdperk springlevend is. De aantrekkingskracht van ambachtelijk gemaakte uurwerken is nog altijd onweerstaanbaar.
Tweedehands juist erg gewild
Vintage, het is een ander woord voor tweedehands. Maar in de wereld van het betere polshorloge is het meer: het is een aanbeveling. Want gebruikte horloges leveren soms fors meer op dan ze in de winkel kosten. Mark Vlijm van juweliersketen Schaap en Citroen weet er alles van.
Hij zag hoe de markt de afgelopen jaren snel veranderde én explodeerde. "Vroeger was de eigenaar een 65-plusser, nu kan het een dame van 20 zijn." Rijke succesvolle volgers, zakenmensen, topsporters, ze willen graag weer aan het horloge én lopen daar graag mee te koop.
Statussymbool én belegging ineen
De prijsverschuivingen zijn soms enorm. Een tweedehands horloge van rond de 10.000 euro kan zomaar in korte tijd het dubbele opleveren en is dus behalve als statussymbool ook als belegging erg interessant. "Het mooie van deze industrie is dat het samen gaat", zegt Vlijm. "Dit is een van de weinige markten waar dat kan. Ze willen allebei."
Daarbij komt ook nog de relatieve krapte op de markt. Waren het vroeger de traditionele klanten die een horloge kwamen aanschaffen, nu kan iedereen bij Vlijm terecht. "Van de Oeral tot Alaska", zegt hij zelf. "Voorheen was de vraag veel kleiner en er worden niet méér horloges geproduceerd."
Wij proberen af te stappen van het hautaine en stoffige. Hier werken jonge gasten die een heel ander publiek proberen aan te spreken.
Ramon van der Lee - Amsterdam Vintage Watches
Verkopen via Instagram en Youtube
Ook nieuw is de manier waarop horloges soms worden aangeboden. Bij Amsterdam Vintage Watches doen ze het op hun eigen, eigentijdse manier. Hoe ze dat doen legt medewerker Ramon van der Lee uit: "Wij proberen af te stappen van het hautaine en stoffige. Hier werken jonge gasten die een heel ander publiek proberen aan te spreken."
Door filmpjes op Instagram en Youtube wakkeren ze bij vooral jonge kopers de passie voor horloges aan. En het werkt. "Soms is het op dinsdagen hier echt volle bak."
'Tweedehands is ie 75.000 euro waard'
Volgens Mark Vlijm is de rek er nog lang niet uit en blijft de groei stijgen. "Ook als er een economische uitdaging is gaan mensen ze kopen omdat ze waardevast zijn. De bekende merken zakken nooit in waarde." Eventjes de productie vergroten waarmee de prijs zou kunnen zakken is er volgens Vlijm niet bij. "Mijn vader is al 50 jaar horlogemaker. Die vind je niet zomaar, dus de productie is niet makkelijk op te schroeven."
Het gevolg van de beperkte productie, de hype, de veilige belegging en natuurlijk het sierlijke productie zie je nu terug in de af en toe absurde bedragen die soms worden neergeteld. Vlijm: "Neem de Patek Philippe. Die kostte in 2011 32.000 euro en nu 38.700 euro. Maar als je 'm tweedehands hebt is ie 75.000 euro waard. En in goeie staat bijna een ton."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.