Wat doe je als je voetbalverzameling compleet uit de hand loopt, en bestaat uit duizenden unieke objecten als de schoenen van Romario of de lederhose van Louis van Gaal? Dan begin je een voetbalmuseum. Morgen gaan de deuren open.

Eindelijk gaat de droom van verzamelaar Jos Lenssen dan eindelijk in vervulling. Het begon klein: met een simpel toegangskaartje voor een wedstrijd van PSV. De 10-jarige Jos koestert de herinnering en besluit het kaartje te bewaren. Naarmate hij meer wedstrijden bezoekt groeit ook het aantal kaartjes, en gaandeweg komen er allerhande objecten bij. Langzaam maar zeker loopt zijn hobby uit de hand.

Een jongensdroom die uitkomt

Inmiddels schiet de term 'uit de hand gelopen hobby' tekort. Met honderden originele wedstrijdshirts van topclubs en nationale elftallen, met dik 230 paar voetbalschoenen, dikke stapels voetbalboeken, medailles en wedstrijdballen is er eerder sprake van een ernstige escalatie, zij het van de goede soort.

Jos geeft een exclusieve rondleiding langs de rijkgevulde vitrinekasten. "Het is een jongensdroom die uitkomt. Dit leefde al een jaar of 10. Komt het voetbalmuseum er wel, komt het er niet? Maar uiteindelijk is het er gekomen. En dan ben je natuurlijk hartstikke blij en hartstikke trots."

De lederhose van Van Gaal

Het is de persoonlijke benadering van sporters waarmee Lenssen veel gedaan krijgt, tot aan Louis van Gaal toe, die zonder aarzelen zijn Beierse 'kampioens-lederhose' cadeau doet.

Van Gaal in zijn beroemde lederhose.

Of wat te denken van Romario, die onlangs zijn 30 jaar oude schoenen zonder aarzelen signeert. Het zijn de schoenen waarmee de Braziliaanse vedette in de Champions League liefst drie keer scoort tegen Steaua Boekarest. Jos kreeg ze van een materiaalman. "3 weken geleden mocht ik hem ontmoeten tijdens het carnaval in Eindhoven. Toen heb ik de schoenen laten signeren."

En als we het toch over schoenen hebben, wat te denken van de schoenen van Marco van Basten die hij droeg op het roemruchte EK in 1988? Jos kreeg ze van Van Bastens vader.

audio-play
Het verhaal van het shirt, de bal, en natuurlijk de schoenen van Van Basten van het EK in '88.

Maradona in het hotel

Ieder topstuk heeft z'n eigen verhaal, maar het gesigneerde shirt van Maradona is een verhaal apart. Want als Maradona in 2017 naar Nederland komt voor een trainingskamp met zijn club Al Fujairah, is het uitgerekend Jos' woonplaats Mierlo waar hij neerstrijkt. Waar hij verbleef? Hotel HUP, de plek waar het museum van Jos nu wordt geopend.

Jos Lenssen verrichte allerhande hand- en spandiensten. "Als contactpersoon van de voetbalclub ben je bevoorrecht dat je 3 weken met hem mag samenwerken." Met het shirt toont Maradona zijn dankbaarheid. "Het is ook nog gesigneerd door Diego", zegt Jos.

De opening van het museum wordt verricht door Louis van Gaal. De legendarische oud-keeper van PSV en het Nederlands elftal Hans van Breukelen onthult de naam van het museum.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.