Normaal gesproken lopen toeristen uit alle windstreken de deur plat bij restaurant Fanfare in Giethoorn, maar door corona staat alles stil. Chef-kok Bert heeft nu een wel heel andere klantenkring: de ouderen van het plaatselijke verzorgingshuis.

Het plaatsje Giethoorn met zijn vele kanalen heeft 2500 inwoners, maar ontvangt per jaar 1,5 miljoen toeristen. Door het coronavirus bleven zij al weg, maar toen werd de horeca ook nog helemaal gesloten. Restauranteigenaar Arie Willem Vermeij had zich erbij neergelegd. "Ik had Bert al alles laten schoonmaken en opruimen, maar toen belde het verzorgingshuis."

Te weinig personeel om te koken

Het personeel van verzorgingshuis Zonnewiede kookte altijd twee keer per week voor de bewoners, maar door het coronavirus kwam dat in het gedrang. In quarantaine of in afwachting van een test zat veel personeel thuis en waren er simpelweg te weinig handen. De hulp van restaurant Fanfare kwam dan ook als geroepen.

Chef-kok Bert de Vries kookt inmiddels twee keer per week in het verzorgingshuis. "In het begin vroegen we de bewoners wat ze wilden eten. Het antwoord was dan altijd pannenkoeken." Van de pannenkoeken schakelt hij nu ook over op andere gerechten, zoals bami. Maar dan wel met aanpassingen. "Normaal marineer ik de kip pittiger."

audio-play
Bekijk hier de reportage over chef-kok Bert in het verzorgingshuis

Helpen met de champignons

Naast het verzorgen van lekker eten, zorgt Bert ook voor een beetje bezigheidstherapie. Bewoners mogen helpen met makkelijke klusjes waar ze dat lukt. "Een wortel is soms te hard om te snijden, maar bij champignons gaat dat al makkelijker", zegt Bert.

Hij merkt dat de bewoners enorm uitkijken naar de 'culinaire dagen'. "Normaal zitten er zo'n 10 mensen om te eten, maar als ik kom zijn het er al snel 16." Voor bewoner Herman is het een lichtpuntje. "Ik vind dit virus verschrikkelijk. Je bent zo beperkt in je bewegingsvrijheid. Je mag ook al niet naar je kinderen toe met kerst." Van veel bewoners mag chef Bert elke dag wel langskomen.

Makkelijk geluk

Inmiddels kookt hij ook in verzorgingshuizen in Steenwijk en Blokzijl. Maar al is het fijn om te helpen, voor restauranteigenaar Arie Willem Vermeij is het zeker geen oplossing voor de sluiting van zijn zaak. "We hebben een kleine vergoeding afgesproken voor ingrediënten, maar dat is alles."

Toch is hij blij dat hij kan helpen en merkt hij dat hij er zelf ook vrolijker van wordt. "Dat je weer een bestelling doet, aardappelen in je handen hebt, vlees uitzoekt. Gaaf hoor, hoe gemakkelijk geluk kan zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.