Alle planbare reguliere zorg wordt opgeschort om personeel vrij te maken voor de zorg van coronapatiënten. Dat meldt minister Van Ark voor Medische Zorg. Dit heeft gevolgen voor andere patiënten.

De planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt voorlopig opgeschort om handen vrij te maken voor de behandeling van coronapatiënten. Ook moet de stillegging ervoor zorgen dat planbare acute zorg, zoals operaties bij hart- en kankerpatiënten, door kan gaan, maakte Minister van Ark van Medische Zorg vandaag bekend.

Beluister hier het gesprek terug met Niels Honig, lid van de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam.

Medische urgentie

Acute zorg gaat dus door, maar wat is precies acuut en wat niet? "Patiënten voor wie de zorg nu minder urgent is, hoe vervelend ook, wordt uitgesteld. Maar dat kan alleen als er dan geen verslechtering ontstaat door die uitstel", zegt Niels Honig, lid van de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam.

Dat zou bijvoorbeeld een optie zijn bij orthopedische zorg, of een ingreep bij een KNO-arts. "Maar je kan eigenlijk niet over groepen spreken waarvan de zorg kan worden uitgesteld. Je moet heel goed kijken naar de medische urgentie van een patiënt: bijna meer op persoonsniveau dan in groepen", aldus Honig.

Lees ook

Niet meteen meer bedden

Een flinke afschaling in de reguliere zorg betekent niet dat er in een keer veel meer bedden vrij zijn voor patiënten: er is en blijft een tekort aan zorgverleners. Maar mocht het toch nodig zijn, dan springen kinder-ic's bij. Het Groningse UMCG treft al voorbereidingen.

In het voorjaar schoot het ziekenhuis al te hulp en ving ze 12 volwassen patiënten op. Er was gelukkig genoeg capaciteit om bij te springen. "We hebben namelijk ieder jaar te maken met virale infecties bij kinderen, en daardoor echte piekbelastingen. Maar door de coronamaatregelen hebben we die infecties nog niet gezien, waardoor we onze capaciteit konden inzetten om volwassenen op te vangen", zegt Martin Kneyber, hoofd van de kinder-ic.

Lees ook

Capaciteit kan probleem worden

Toch is ook daar de capaciteit niet hoog: het ziekenhuis heeft 16 bedden. "We zijn wel bezig om verpleegkundigen op te leiden en daarmee de capaciteit uit te breiden, maar dat duurt gewoon even." Het is te hopen dat er geen virale infectie bij komt voor kinderen, want dan zou de capaciteit wel een probleem kunnen worden.

Wanneer de zorg weer helemaal wordt hervat, is giswerk. "Het aantal besmettingen stijgt nog steeds veel sneller dan we vooraf dachten. De piek verwachten we begin januari, dus het duurt zeker nog een tijdje om de reguliere zorg weer op het oude niveau te krijgen", aldus Honig.

Bekijk hier de NieuwsTrend over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.