In de zomer van 2016 koopt de 28-jarige Jorn van Lieshout twee biggen, en noemt ze Sjors en Sjimmie. Als dierenvriend en voormalig vegetariër vindt Jorn dat alleen maar praten over wat er mis is met de intensieve veeteelt niet meer genoeg is.
“De intensieve landbouw is een grotere bedreiging voor het voortbestaan van diersoorten dan klimaatverandering”, zegt Jorn. “Vlees levert slechts 20 procent van onze calorieën en veroorzaakt 60 procent van de broeikasgassen van onze voedselproductie. We kunnen niet op deze voet blijven doorgaan. Maar de vraag is: hoe moet het dan wel?"
Als Jorn de kans krijgt zelf twee varkens te kopen, besluit hij een experiment aan te gaan. Vier seizoenen lang zorgt hij als een echte boer voor Sjors en Sjimmie. ‘Want als ik vlees wil eten, moet ik het ook durven slachten’ is zijn gedachte.
Hij bouwt een schuur op het erf van zijn oom in Kwadijk en fokt de biggen op tot grote gezonde varkens. En brengt ze, na vier seizoenen, zelf naar het slachthuis. ‘Toen ik de trailer opendeed bij het slachthuis trof ik ze daar slapend aan, onrustig zijn ze nooit geweest. Ik bracht er uiteindelijk een volle dag door en heb Sjors & Sjimmie helpen slachten. Aan het einde van de dag heb ik ze ook weer het slachthuis uitgetild.”
Van big naar rollade
Samen met gepensioneerd slager Jan Butter verwerkt hij Sjors & Sjimmie de dagen erna tot rollades, ribstukken en hammen. En delen daarvan serveert hij dit weekend samen met kok Thom Baltussen uit aan 50 gasten. Van kop tot staart, in een pop-up-restaurant, op datzelfde erf van zijn oom.
In EenVandaag blikt Jorn terug op dit bijzondere experiment. Wat heeft het hem gekost? Wat heeft het hem opgeleverd? En komen er na Sjors en Sjimmie ooit nog andere bewoners in de schuur in Kwadijk? Jorn: “Dit jaar heeft me in elk geval geleerd hoe kostbaar en bijzonder vlees is en hoe moeilijk het is om vlees te produceren dat op natuurlijke wijze is gegroeid.”
Inspiratie tot meer bewustzijn
Een oplossing voor de intensieve landbouw is zijn manier van vleesproductie niet, maar Jorn hoopt wel dat hij anderen ermee kan inspireren om minder vlees te eten.. ‘Laten we gewoon iets meer stilstaan bij die lekkere bitterbal of hamburger die we zo graag in hun mond stoppen. Want al het vlees komt van een levend wezen en voordat je dat dier op je bord krijgt moet er heel veel liefde en energie in gestopt worden. Letterlijk met je voeten in de modder, en ja, uiteindelijk met bloed aan je handen.’
Volgens een recent rapport van RIVM moet de overheid vaart maken met de invoer van een vleestax om onze vleesconsumptie terug te dringen. Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 500 gram vlees per week te eten, maar Nederlandse vrouwen eten per week gemiddeld 600 gram en mannen zelfs 900 gram.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.