Sla mensen die corona hebben gehad in de eerste vaccinatie ronde over. Dat is waar immunoloog Gerard Bos voor pleit. Hiermee kun je veel tijdwinst boeken. "Dit gaat 4 weken schelen en dat is belangrijk voor mensen die écht kwetsbaar zijn."

Het is een vraag die de gemoederen blijft bezig houden: wie moet er als eerste gevaccineerd worden en waarom? Volgens expert op dit terrein Gerard Bos is het een goed idee om mensen die besmet zijn geweest met het virus, in de eerste rond niet te vaccineren.

Niet opnieuw ziek

Volgens Bos moet je in tijden van schaarste kiezen voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn."Deze mensen zijn voldoende beschermd en hebben een immuunsysteem opgebouwd, zoals we dat bij alle virale infecties eigenlijk zien."

Helemaal sluitend bewijs dat coronapatiënten bij een herbesmetting niet ernstig ziek worden is nog niet geleverd, maar de kans is wel heel klein volgens de immunoloog. "De kans dat je op de ic belandt is heel klein, het is niet helemaal zeker, maar er is voldoende bewijs dat personen die corona hebben gehad, niet opnieuw heel ziek worden. Dat is echt zeer waarschijnlijk."

Gerard Bos via Skype: "Bijkomend voordeel is dat we sneller maatregelen kunnen versoepelen en uit deze lockdown komen"

Sneller uit de lockdown

De reden dat een herbesmetting minder heftig verloopt, komt doordat je lichaam het virus herkent. "Je maakt zogenaamde geheugencellen, T-cellen aan en deze zullen bij een herbesmetting het immuunsysteem sneller activeren. Hierdoor worden er ook meer antistoffen aangemaakt. Dat is hoe ons lichaam werkt en waarom we met z'n allen 80 jaar kunnen worden", legt hij uit.

Het grote voordeel is dat je op deze manier veel tijdwinst boekt en vele vaccins kunt besparen. "Dit gaat 4 weken schelen en dat is belangrijk voor mensen die echt kwetsbaar zijn. En een bijkomend voordeel is dat we dan ook sneller maatregelen kunnen versoepelen en uit deze lockdown komen. Dus geef de vaccins aan mensen die het op dit moment het hardst nodig hebben."

Eenvoudig te achterhalen

Achterhalen wie er precies corona heeft gehad en wie is niet, is volgens Bos geen ingewikkelde klus. "Daar bestaat een groot misverstand over. Deskundigen roepen dan meteen in de media dat dit plan onuitvoerbaar is, omdat we dan hele bevolking op antistoffen moeten gaan testen."

"Maar dat is helemaal niet nodig als je de groep in eerste instantie beperkt tot diegenen die een positieve PCR-test hebben gehad", licht hij toe. "Dat zijn er ongeveer 1 miljoen en die kennen we allemaal. Het RIVM heeft deze groep geregistreerd en kan ze zo van de vaccinatielijst halen. En je kunt mensen ook gerust stellen, dat ze naar alle waarschijnlijk het vaccin nu niet nodig hebben."

Geen tijd te verliezen

Toch hebben het RIVM en het ministerie nog niet heel enthousiast gereageerd op het plan. "Ik heb dit een tijdje geleden al besproken toen de vaccinaties in het ziekenhuis begonnen. Toen werd er meteen gezegd dat er niet afgeweken komt worden van de landelijke richtlijnen."

"Wat mij betreft gaan we dit meteen volgende week van start. We hebben geen tijd te verliezen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.