Uiteraard is er veel te doen om de foto van Volkert van der Graaf in de Telegraaf van vandaag. Het valt veel mensen op dat de Telegraaf de foto zonder balkje publiceert maar zijn achternaam nog steeds niet durft te noemen en hem consequent Volkert van der G. blijft noemen, ook vandaag.

De Facebookstatussen van fotograaf Ferry de Kok worden ook veel gedeeld... volgens mensen die de foto niet vinden kunnen bewijst het dat het de fotograaf alleen om het geld te doen is.

Sowieso staat deze fotograaf nu zelf volop in de belangstelling. Want Ferry de Kok blijkt een verleden te hebben als topcrimineel. Vincent Verweij van de site Crimesite doet een boekje over hem open. Zo ging de Kok, aka Ferry the Matrix, in het verleden veel om met Mink Kok., John Mieremet en ook Willem Holleeeder. Van die laatste 2 was hij zelfs de bodyguard. Sinds een paar jaar is hij paparazzi-fotograaf, zijn bedrijfje heeft de veelzeggende naam I Shoot People. 

Hij maakte een tijdlang exclusief alle foto's van Holleeder. En dat doet ons afvragen wie Ferry getipt heeft over het bezoek van Volkert aan zijn advocaat Stijn Franken. Want Stijn Franken is ook de advocaat van Willem Holleeder. 

Jongen monteert zichzelf in elke frame van Britney Spears clip

Een Israëlische superfan van Britney Spears had tijd over. In een hermontage van Britney’s videoclip Work Bitch heeft hij Britney in elke scène vervangen door… zichzelf. En dat heeft hij best knap gedaan. Gal Volinez draagt in de hele clip net als Britney zijn blouse tot het onderste knoopje open. Soms wisselt hij een spijkerbroek af met een boxershort. Uiteraard zijn er ook verschillen tussen hem en Britney die duidelijk te zien zijn, al was het alleen maar vanwege zijn harige navel in zijn wat forse buik. Maar verder.... alle bewegingen en gezichtsuitdrukkingen als 2 druppels water. Met een intense blik staart Gal de camera in en voert hij geconcentreerd al Britney’s danspasjes uit. En dat doet hij verbazingwekkend soepel. Hij slaat met een zweep, ligt op zijn rug terwijl hij zijn benen de lucht in werpt en houdt de danseressen prima bij. Al bijna een miljoen keer bekeken in 1 week tijd.

'Johannes Vermeer maakte gebruik van fototechniek' '

Johannes Vermeer gebruikte foto’s als basis voor zijn schilderijen'. Dat lijkt een onmogelijke theorie, maar uitvinder Tim Jenison uit Texas zocht uit dat dit wel degelijk mogelijk is. Uiteraard bestond fotografie nog niet in de 17e eeuw, maar de camera obscura was er al wel. De werking van de camera obscura is als volgt: in een zijde van een donkere doos wordt een lens gemonteerd, en door die lens verschijnt dat voorwerp vóór de lens ondersteboven op de achterwand. Heeft Johannes Vermeer kleurenkopieën kunnen maken met een camera obscura? Want, zo stelt de Texaan, niet alleen het licht en de voorwerpen zijn uiterst realistisch, ook de kleuren zijn perfect gelijkend.

Jenison bedacht daarvoor een techniek: door een zelf geslepen lens boven het doek te houden kon hij de kleuren van het stilleven vergelijken met de kleuren van zijn palet. Na enkele jaren denken, maken en schilderen was Jenison's zelfgeschilderde replica van het schilderij De Muziekles klaar. En het resultaat mag er zijn! Op de vraag of Johannes Vermeer 350 jaar geleden met eenzelfde techniek ‘kleurenfoto’s’ heeft gemaakt die hij als het ware kopieerde met zijn penseel kan Jenison geen uitsluitsel geven. ‘Maar mijn standpunt is dat als ik, als onervaren schilder, met deze techniek die ook in de zeventiende eeuw voorhanden was, een schilderij kan maken dat in de richting van dat van Johannes Vermeer komt - het niet onwaarschijnlijk is dat hij het ook zo heeft gedaan.’

Stoppen met roken? Scan eerst je hersenen!

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt wat er anders is aan de hersenen van mensen die maar niet slagen in hun pogingen om te stoppen met roken in vergelijking met wie wel succesvol de sigaretten kan afzweren. Het gaat om een afwijking in het beloningscentrum van het brein. Twee groepen rokers werd verteld dat ze 2 uur lang niet mochten roken. Halverwege het onderzoek kreeg de helft van de proefkonijnen te horen dat ze zo meteen mochten roken tijdens een pauze van 50 minuten. Daarbij kregen de deelnemers de keuze: voor elke vijf minuten dat hij of zij het roken van de eerste sigaret uitstelden, kregen ze een dollar. Ze konden maximum 10 dollar verdienen. De hersenscans toonden aan dat de rokers die niet de verleiding van de sigaret konden weerstaan ook zwakkere reacties vertoonden in het beloningscentrum van hun brein. Deze resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de slaagkansen van een rookstoppoging voorspeld kunnen worden aan de hand van een hersenscan. Zo kunnen degenen die meer kans lopen om te falen een speciale behandeling krijgen zodat hun slaagkans stijgt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.