Alle ogen zijn vandaag gericht op Joe Biden. Hij zal later vanavond officieel de nominatie van de Democratische Partij voor het presidentschap accepteren. Voor het eerst in de geschiedenis gebeurt dit digitaal.
Voor de Democraten geeft de partijconventie hen een zeldzaam moment in de spotlights, nu de traditionele campagne vanwege de pandemie volledig stil is komen te liggen. En dat terwijl president Trump dagelijks op tv en social media te zien is. Joe Biden is er dan ook alles aan gelegen om vanavond, of voor de Nederlandse kijker vannacht, een ronkende acceptatiespeech af te leveren.
Uitgeklede partijconventie
De partijconventie vindt plaats, maar in een aangepaste vorm. De digitale conventie staat in schril contrast met voorgaande edities, die zich vooral kenmerkten door een bomvol congrescentrum, uitgedoste partijleden en een zee van neerdalende ballonen op het moment dat de presidentskandidaat eindelijk op het podium verschijnt.
Dit jaar niets van dit alles: Biden zal slechts aanwezig zijn via een videoverbinding vanuit zijn thuisstaat Delaware. De afgelopen week gingen verschillende kopstukken van de Democratische partij hem al voor. Zo waren er speeches van onder andere de Obama's, de Clintons, Bernie Sanders en was het gisteravond de beurt aan running-mate Kamala Harris.
'Alles kan nog veranderen'
Alexis Simendinger is journalist voor The Hill en volgt al sinds 1986 de politiek op Capitol Hill. Volgens haar gaan het "verkiezingen worden als nooit te voren." Maar het is ook te vroeg om te voorspellen hoe dit gaat aflopen voor de Democraten.
"Van alle verkiezingen waar ik verslag van heb gedaan, heb ik in ieder geval een ding geleerd: alles wat zich nu afspeelt, met de conventies en straks de debatten, is slechts een snapshot in de tijd. Alles kan nog veranderen," vertelt ze.
Keuze voor Biden niet verrassend
De Democraten hadden dit jaar wat te kiezen. Niet eerder meldden zich zoveel gegadigden voor de Democratische presidentsnominatie.
Van jong tot oud, man tot vrouw en van progressief tot gematigd: alles passeerde de revue tijdens de voorverkiezingen. Dat de keuze uiteindelijk toch is gevallen op Biden, is geen grote verrassing.
Topfavoriet maar toch geen droomkandidaat
Er zijn maar weinig Amerikanen die niet weten wie hij is, als voormalig vicepresident onder Barack Obama en tweevoudig presidentskandidaat. En omgekeerd zijn er maar weinig politici met zo veel ervaring als Biden. Van 1972 tot 2009 diende hij als senator voor de staat Delaware. Zijn naam prijkte dan ook van begin af aan bovenaan het lijstje topfavorieten.
Maar de gedroomde kandidaat lijkt Biden toch ook weer niet. Zo is hij al flink op leeftijd (77), wist hij niet het enthousiasme bij jonge kiezers los te maken zoals zijn Democratische rivaal Sanders dat wel deed en maakt hij regelmatig onhandige blunders. Zo zei hij dat 'je niet zwart bent als je op Trump stemt'.
'Uncle Joe' for president
Waarom kiezen de Democraten dan toch voor Biden? Binnen de Democratische partij wordt Biden vooral gezien als de veilige keuze en de kandidaat die de beste papieren in handen heeft om president Trump te verslaan. Volgens Alexis Simendinger van The Hill is het een voordeel dat veel Amerikanen bekend zijn met Biden: "Ze vertrouwen hem, hij heeft een bepaalde empathie die veel mensen aanspreekt. Dat geldt ook voor zijn levensverhaal."
Biden is een echte kandidaat van het midden. Zo is hij niet uitgesproken progressief en heeft hij met dank aan zijn 'Uncle Joe' imago een bepaalde charme in huis die een grote groep kiezers kan aanspreken.
Aantrekkelijk voor gematigde kiezers
Dat ziet ook politiek commentator Domenico Montanaro: "Biden is iemand die geen weerstand opwekt bij de oudere, witte kiezer. En hij is iemand die een aantrekkingskracht heeft tot gematigde kiezers."
Montanaro legt uit dat veel kiezers vooral terug willen naar normaal. "Als je al deze dingen bij elkaar optelt dan is Biden de ideale kandidaat. Hij is niet iemand die overhoop wil liggen met Republikeinen. Hij wil het land weer verenigen."
Stem tégen Trump
De speech van Biden vanavond moet vooral presidentieel overkomen, maar de verwachting is toch ook dat er opnieuw een duidelijke anti-Trump boodschap in zal doorklinken.
Volgens Montanaro is dit nou eenmaal waar de verkiezingen van dit jaar uiteindelijk om draaien: "Als je aan de Democraten vraagt wat dit jaar het allerbelangrijkste is, dan zeggen ze allemaal hetzelfde: president Trump verjagen uit het Witte Huis. En kiezers denken dat Joe Biden de meeste kans maakt om hem te verslaan. Ook in peilingen zie je dat kiezers niet razend enthousiast zijn over Biden, maar dat ze wel enthousiast zijn om te stemmen tègen Trump."
Biden moet zich daarom volgens Simendinger vooral laten zien als het "redelijke alternatief" op Trump. "Het kalme alternatief, het alternatief op Donald Trump die er in kan slagen om het verdeelde land weer bij elkaar te brengen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.