"Als hij aan het werk gaat, zullen de mensen Biden accepteren als president," zegt Mike McCurry, oud-perschef van het Witte Huis. Hij loopt al decennia mee in de politiek en kent Biden persoonlijk. We blikken met hem vooruit op Bidens presidentschap.

McCurry kent de Democratische partij op zijn duimpje en werkte 40 jaar lang mee aan meerdere presidentiële campagnes. Een bekend gezicht werd hij tijdens de Monica Lewinksy-affaire, waar hij als woordvoerder van het Witte Huis president Clinton moest verdedigen. Op de vele reizen in het spoor van de politieke campagne leerde hij Joe Biden goed kennen.

Mike McCurry
Bron: EenVandaag
Mike McCurry, voormalig perschef van het Witte Huis

Diep verdeeld land

"Hij noemde mij McMurry in plaats van McCurry. Ik kon er wel om lachen dus ik heb dat maar zo gelaten. Hij kwam altijd naar je toe en wilde dan weten wat je aan het doen was, hij is heel betrokken en dat siert hem." Na zijn politieke carrière is McCurry theoloog geworden. Nu buigt hij zich over de vraag hoe mensen met verschillende opvattingen weer met elkaar in gesprek kunnen komen.

Volgens McCurry heeft Biden het in zich om uiteindelijk het diep verdeelde land weer bij elkaar te brengen. "Het komt er nu op aan dat er weer wordt samengewerkt en dat politici en kiezers elkaar durven te vertrouwen. Dit zal flink tijd kosten, maar ik denk echt dat Joe Biden hier uiteindelijk in zal slagen."

Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Voormalig adviseur Moe Vela en Amerika-kenner Frans Verhagen laten hun licht schijnen over de persoon Joe Biden en wat voor een president hij zal zijn.

Trump-stemmers overtuigen

Volgens de voormalig perschef zit dit hem vooral in de karaktereigenschappen en het charisma van de nieuwe president. "Hij heeft een warme uitstraling en ik denk dat dit uiteindelijk heel effectief zal zijn, ook bij Amerikanen die juist op Trump hebben gestemd."

"Je moet deze mensen ervan overtuigen dat je ook handelt in hun belang. Als zij resultaten zien die positief uitpakken in hun persoonlijke leven, zal dat een enorm verschil gaan maken. Dit wordt straks de ultieme uitdaging voor Biden", zegt McCurry.

Lees ook

Tip voor Biden? Gebruik humor

Ook in zijn eigen omgeving kent McCurry veel Trump-aanhangers. "Ik denk dat zij er ook klaar voor zijn om door te gaan. Er is ontzettend veel werk te doen en we moeten dit als land samen doen."

McCurry, die in het Witte Huis altijd bekend stond om zijn grappen en grollen, heeft nog wel een advies voor Biden. "We moeten ervoor zorgen dat we weer teruggaan naar normaal. Misschien hebben we daar een beetje humor bij nodig. Humor kan het antwoord zijn op de bitterheid die de politiek is binnengeslopen. Als je mensen aan het lachen kan maken, kun je er ook voor zorgen dat ze niet meer zo op gespannen voet met elkaar leven."

Lees ook

Bekijk hier het interview met Mike McMurry

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.