De Giro is begonnen met een tijdrit van 9,7 km. De laatste aan de start is onze eigen Tom Dumoulin. Vooraf werd er aan de renner gevraagd of hij nou voordeel heeft van zijn Giro winst van vorig jaar. Dat wist hij nog niet, want als 'als je weet dat het pijn gaat doen, ervaar je dus nog meer pijn' zegt hij op z'n Cruijffiaans. En precies dat zijn wij gaan checken.

Wat zegt Dumoulin hier nou eigenlijk? Omdat hij weet hoeveel pijn hij gaat krijgen in zijn jacht naar winst, ervaart hij de pijn heviger. Oud-wielrenner Danny Nelissen legt uit: "Hij weet hoeveel hij heeft afgezien vorig jaar om die Giro overwinning te pakken. Dan weet hij dus ook nu al hoeveel pijn dat gaat doen. Wielrennen is toch een mentale sport. Degene die de meeste pijn kan lijden is vaak ook degene die wint."

Oud-wielrenner Gert Jacobs vult aan: "Ja, dat is een mentale kwesie, maar juist dat mentale gedeelte, daarin is hij super sterk. Daarom rijdt hij ook zulke goede tijdritten."

audio-play
Feit of Fictie: 'Als je weet dat het pijn gaat doen, ervaar je meer pijn'

Pijn lijden bij het tijdrijden

Gert Jacobs is het niet met de uitspraak van Tom eens. "Dumoulin is wereldkampioen tijdrijden. dat is nou juist het onderdeel waarbij je het meeste pijn lijdt. Je rijdt helemaal in je eentje en je hebt continu maximale pijn. Dat zou betekenen dat hij iedere tijdrit die hij rijdt meer pijn heeft. Want hij weet precies wat er komt. Dat kan natuurlijk helemaal niet!"

Elke tijdrit meer pijn ervaren, volgens Danny Nelissen kan dat wel degelijk. "De eerst keer dat je een tijdrit rijdt, ga je helemaal kapot. Je valt van je fiets af, hebt pijn in je benen, in je longen en je keel. En dan moet je dat een tweede keer gaan doen en dan denk je nee, dan begint zo die pijn weer. Omdat je precies weet hoe het was." Door de herinnering aan de pijn, ervaar je dus al meer pijn. Sportpsycholoog Rico Schuijers denkt ook dat je inderdaad meer pijn ervaart. Maar hij vult wel aan: "Het gaat er vooral om wat je dan met die pijn doet. Sommige mensen die zoeken afleidingen als ze pijn ervaren. Anderen gaan juist naar die pijn toe. Die voelen juist hoe de spiervezels trap na trap na trap meer pijn doen."

'Pijn is tijdelijk, roem is eeuwig'

Maar is het dan juist een voordeel of nadeel dat Tom Dumoulin de pijn van een Giro al kent? Schuijers: "Als je bang bent voor die pijn, dan is het een nadeel en als je een quote in je hoofd houdt van 'pijn is tijdelijk en roem is eeuwig', dan lukt het wel om daar doorheen te komen. Schaatser Bob de Jong heeft die quote ook veel gebruikt. Het gaat erom dat je moet doorknallen, door die pijn heen. Niet zeuren en gewoon doorgaan." Als Dumoulin dat maar in zijn achterhoofd houdt, moet het dus goedkomen deze Giro.

Sportarts Jean Driessen vult nog aan: "Ik geloof niet dat dit meer pijn gaat doen dan bijvoorbeeld in de Vuelta toen hij eerste stond en er uiteindelijk echt kneiterhard af werd gereden. Dat doet nog veel meer pijn. Want dan heb je en de pijn en je verliest!." Of het  meer pijn gaat doen dan de vorige keer of niet, het blijft nogal een subjectieve kwestie. Pijn lijden moet hij. Nu maar hopen dat dat weer een roze trui oplevert. Want we hebben nu geleerd: 'Pijn is tijdelijk en roem is eeuwig.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.