Is de tijd rijp voor genetisch gemodificeerd voedsel? Deze week wordt in de Tweede Kamer en in Europa gesproken over het verbouwen van dergelijke gewassen en het invoeren van 'gen-mais'. Maar gaan we niet te snel? Weten we wel genoeg over de risico's?
In Europa stribbelen landen als Frankrijk, Griekenland nog tegen. Nederland loopt echter voorop in het met plannen om serieus genvoedsel te verbouwen. Maar hebben we genoeg garanties dat genvoedsel veilig is voor onze gezondheid? Uit onderzoek van de internationale producent van genetisch gemodificeerde zaden Monsanto bleek dat ratten afwijkingen ontwikkelden aan bloed en hun organen na het eten van genetisch gemodificeerd voedsel. Monsanto wilde het onderzoek geheimhouden, maar de rechter besliste dat het rapport openbaar moest worden gemaakt.
Gaan we in Nederland niet te snel? Er zijn plannen om proefvelden aan te leggen, terwijl er nog grote onzekerheid is over de risico's van genetisch gemodificeerd voedsel. TweeVandaag spreekt onder meer met SP-kamerlid Krista van Velzen, en met milieuorganisatie Greenpeace.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.