Massa-ontslagen bij Tata Steel in IJmuiden en dat terwijl ze volgens de de voorzitter van de Ondernemersraad al twintig jaar winstgevend zijn. Hoe zit dat?
Bij de vestiging van Tata Steel in IJmuiden worden 1.600 banen geschrapt. Het is het gevolg van een reorganisatie bij de Europese tak van het bedrijf. De ontslagen zijn opvallen als Frits van Wieringen van de ondernemingsraad van Tata Steel donderdagochtend in het Radio 1 Journaal het volgende zegt: "Wat wij zien, is dat de vestiging in IJmuiden winstgevend is. Al 20 jaar."
150 miljoen winst
Kan Tata Steel IJmuiden inderdaad al twintig jaar zwarte cijfers schrijven? Corné van Zeijl dook voor ons in de jaarverslagen. Gemiddeld genomen over een periode van 13 jaar boeken ze zo'n 150 miljoen euro per jaar winst. Dat klinkt goed. Maar toch heeft ook Tata in crisistijd mindere jaren gekend.
Daarbij had ook onderzoeksjournalist Luuk Sengers, werkzaam bij de Groene Amsterdammer, wat op aan te merken. Hij weet te vertellen dat Tata Steel een flink aantal voordeeltjes heeft. Overigens krijgt Tata Steel niet alle emissierecht gratis, een deel moeten ze ook kopen. In 2018 kostte dat het bedrijf 57 miljoen euro.
Voordeeltjes
Hele grote bedrijven hebben volgens de journalist vrijstelling gekregen voor het betalen van emissierechten en dat tikt fijn aan in de cijfers. Sengers: "In het geval van Tata hebben wij teruggerekend dat het in 10 jaar tijd ging om 1 miljard euro, die ze niet hebben betaald voor broeikasgassen die ze in de lucht hebben uitgestoten."
Omgerekend komt dat neer op 100 miljoen euro per jaar. Als je dan bedenkt dat ze gemiddeld 150 miljoen per jaar winst maken is dat toch een aanzienlijk deel. Daarnaast krijgt Tata Steel ook een subsidie op kolen en betalen ze relatief weinig energiebelasting. "Als ze voor alle vervuiling zouden betalen zouden ze de helft minder winst maken."
Wel verlies
Corné van Zeijl geeft het verlossende antwoord op de vraag of het klopt wat de voorzitter van de Ondernemersraad zegt. Is Tata Steel IJmuiden winstgevend door de jaren heen, al twintig jaar?
"In die recessiejaren hebben ze wel degelijk verlies gemaakt. Dat is normaal voor een staalbedrijf. Dus daarmee is het wel een goed staalbedrijf, maar de bewering dat ze ieder jaar weer winst hebben gemaakt klopt niet."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.