Van de jongeren die nu met hun studie bezig zijn, overweegt bijna de helft (48%) minder lang te gaan studeren. Ze denken erover geen master of tweede studie te gaan doen omdat ze die helemaal zelf moeten betalen nu de studiefinanciering in september 2014 vervalt.
Bijna acht op de tien studenten (78%) zeggen nu niet extra te kunnen werken naast hun studie, omdat anders hun studieresultaten in het geding komen. Hoewel ze het een slecht plan vinden, heeft één op de drie studenten er opvallend genoeg wel begrip voor dat de studiefinanciering verdwijnt in deze tijd van crisis.
Scholieren: niet op kamers
Ook heeft EenVandaag 616 scholieren ondervraagd. Van deze nieuwe generatie studenten maakt twee derde (65%) zich zorgen over het afschaffen van de studiefinanciering voor zichzelf. “Vandaag heb ik met klasgenoten berekend hoeveel we ongeveer kwijt zijn. Na drie jaar studeren kunnen we een schuld van ongeveer 30 000 euro hebben. Hier willen wij ons leven niet mee beginnen!”
Vier op de tien scholieren (38%) overwegen nu niet op kamers te gaan om kosten te besparen, terwijl ze dat wel van plan waren. Ook overweegt ruim één op de drie (35%) nu geen tweede studie of master meer te gaan doen.
Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 30 en 31 november, deden 1.725 studenten en 616 scholieren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.