Voor de Wallen in Amsterdam moeten strengere regels komen. Dat zegt gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond. Hij woonde ruim vier maanden op De Wallen en presenteert vandaag zijn rapport.
Volgens Zuurmond voelen bewoners van de Amsterdamse binnenstad zich vaak niet gehoord in hun klachten, terwijl die vaak wel gegrond zijn. Zuurmond schrijft dat in een conceptrapport over de forse overlast en andere problematiek in het centrum van de hoofdstad, na een maandenlang eigen onderzoek op de Wallen.
Waar komen al die mensen vandaan?
Het is de afgelopen jaren steeds drukker geworden in Amsterdam. Alleen al 2,5 miljoen mensen komen jaarlijks naar de Wallen. Amsterdam kent jaarlijks nu zo'n 21 miljoen bezoekers. In 2010 was dat nog 5,5 miljoen, in 2030 naar verwachting 32 miljoen.
Airbnb wordt vaak als schuldige hiervoor gezien, net als goedkope vliegtickets. Maar de belangrijkste ontwikkeling is de groei van de middenklasse. In 2020 zal voor het eerst ooit meer dan de helft van de wereldbevolking bij de middenklasse horen. Dat is te zien in reisgedrag. Tussen 1950 en '60 werden er jaarlijks nog 25 miljoen internationale trips gemaakt. De komende jaren loopt dat op naar 2,4 miljard. Amsterdam ziet vooral een toename van Chinese en Russische toeristen.
Wetteloze 'urban jungle'
Zuurmond constateert in zijn onderzoek dat het centrum 's nachts in een soort wetteloze 'urban jungle' transformeert. Hij draagt mogelijke oplossingen aan om bijvoorbeeld de drukte, overlast, vervuiling en criminaliteit tegen te gaan. Zuurmond pleit er onder meer voor om in te zetten op 'innovatieve' oplossingen, zoals hekken.
De ombudsman wil ook laten onderzoeken of er een leeftijdsgrens kan worden ingesteld voor de rosse buurt. Eén maatregel die al lijkt te werken, is een nieuwe belasting op toeristen die met cruiseschepen de stad in komen. Een aantal rederijen laat Amsterdam sinds dit jaar al links liggen.
De ervaringen van de ombudsman op de Wallen zijn ook te zien in de documentaire 'Urban Jungle', die hieronder te bekijken is:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.