Met de moord op Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., zal het vinden van advocaten voor kroongetuigen alleen maar moeilijker worden. Dat zegt Sven Brinkhoff, strafrechtexpert en universitair hoofddocent.
Grote boeven zoals Willem Holleeder en Dino Soerel konden dankzij de verklaring van een kroongetuige worden veroordeeld. De inzet van kroongetuigen bij het bestrijden van georganiseerde misdaad is daarmee een belangrijk middel voor de rechtsstaat. "Maar het vinden van advocaten die deze kroongetuigen willen bijstaan en beschermen, zal alleen maar moeilijker worden", zegt Sven Brinkhoff.
'Bijstaan van kroongetuige is al moeilijk'
Brinkhoff reageert daarmee op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het proces tegen de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T. "Kroongetuige worden en zijn is al heel ingewikkeld. Daar heb je echt een advocaat bij nodig. Wie staat er nu op als advocaat van Nabil B.? Dit raakt echt de zaak in de kern."
"Het bijstaan van een kroongetuige is al moeilijk. Officieren en rechters worden in dit soort zaken al zwaarder beveiligd, maar het wordt nu veel moeilijker om een advocaat te vinden." Vorige week werd bekend dat Nabil B. zijn medewerking met het OM staakt, omdat hij ontevreden is over het getuigenbeschermingsprogramma.
Verstrekkende gevolgen
Volgens Sven Brinkhoff moet de rechtsstaat het in dit soort zware zaken, zoals het berechten van Ridouan T., juist hebben van een kroongetuige. Maar, vult verslaggever van dit dossier, Bram de Waal aan: "Deze gebeurtenis vandaag heeft echt verstrekkende gevolgen in het beleid van het gebruik van dit zware middel."
Het inhoudelijke proces moet nog worden gevoerd en de vertrouwenspersoon van Nabil B. valt weg. "De procespartijen moeten veilig zijn, maar zijn dat dus niet. Officieren en rechters worden al langer bedreigd, dat weten we. Maar nu zijn daar dus de advocaten bij gekomen. De bescherming moet daarom denk ik veel breder worden uitgesmeerd", zegt Brinkhoff.
'Aanslag tegen de rechtsstaat'
Begin van de middag reageerde minister van Justitie en Veiligheid op de liquidatie van Wiersum. "De grens van absolute nietsontziendheid is nu over gegaan. Dit mag niet gebeuren in ons land." Grapperhaus liet weten dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nu het onderzoeksteam leidt.
Grapperhaus noemt de liquidatie een 'aanslag tegen de rechtsstaat'. De minister kan omwille van het strafrechtelijk onderzoek niet ingaan op de beveiliging van Wiersum en op het verband met Nabil B. als cliënt.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.