Intimidatie, beroving en soms regelrechte straatterreur door probleemjongeren: veel Nederlanders worden ermee geconfronteerd in hun buurt. EenVandaag komt vanuit de Utrechtse wijk Zuilen, waar jeugdgroepen en straatbendes veel overlast veroorzaken. Wat gaat helpen, meer blauw op straat of hulp voor probleemjeugd?
De stad Utrecht heeft – na Amsterdam – de meeste problematische jeugdgroepen van Nederland: 49. De stad kampt met 25 hinderlijke groepen, 14 overlastgevende straatbendes en 10 criminele jeugdbendes, blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag. Al langer is bekend dat Utrechtse probleemwijken als Kanaleneiland, Hoograven en Zuilen te maken hebben met dit probleem en enkele straten worden geterroriseerd. Diverse keren zijn mensen weggepest, wijken krijgen te maken met scooterovervallen, loverboys etc. Politie, justitie en burgemeester van Utrecht hebben het fenomeen nu bovenaan de lijst staan, maakten ze vorige maand bekend.
Een nieuwe aanpak, meer rechercheurs, meer toezicht. Ze willen de jeugdbendes ‘ ontmantelen’ en ‘ontmoedigen’. En ook in de politiek is het debat losgebarsten: verschillende partijen richten hun campagne op dit thema.
De wijk Zuilen-Oost heeft al langer te maken met onveiligheid op straat. Een harde kern van 50 jongeren verziekt de sfeer op straat en pleegt kleine en grotere misdrijven. In de jeugdgroepen voeren Marokkaans-Nederlandse jongeren de boventoon. Regelmatig worden bewoners lastiggevallen of zelfs weggepest. Zoals in 2008 en 2009, toen een lesbisch stel en een transseksueel de wijk ontvluchtten na intimidatie en treiterijen. Zuilen is ook het werkterrein van criminele (jeugd)groepen die zich hebben toegelegd op drugshandel, heling en mensenhandel. Jongens met grote auto’s hebben aantrekkingskracht op jonge jochies die in kwetsbare gezinnen leven. Voor de politie een kat- en muisspel om de zaak onder controle te houden.
Zuilen is een van de 40 door het kabinet aangewezen probleemwijken/prachtwijken/vogelaarwijken. Er gaat veel extra geld en aandacht naartoe, vooral ook vanuit de lokale overheid. Met sloop/opknappen van flatblokken en sociale maatregelen moet het tij worden gekeerd. Cameratoezicht en samenscholingsverboden moeten de overlast verminderen. Er worden resultaten geboekt, maar de straatoverlast blijft nijpend probleem. De buurt ervaart de voortgang heel verschillend: de een is bang en wil zo snel mogelijk weg, de ander is tevreden in Zuilen.
Te gast zijn Rinda den Besten, lijsttrekker PvdA, wethouder Jeugd, Onderwijs en Volksgezondheid, en Ingrid de Bondt, lijsttrekker VVD, wethouder Mobiliteit, Openbare ruimte & Milieu. Ze gaan in debat over de oplossingen voor dit hardnekkige probleem. Over straatcoaches, cameratoezicht, strenger straffen, slimmer straffen en bezuinigingen op de politie.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.