Na een periode van relatieve rust is er een grote stijging te zien in het aantal plofkraken bij geldautomaten. Waar er in de tweede helft van 2015 maar 3 plofkraken zijn geregistreerd, was het de afgelopen maanden al minstens 20 keer raak. Dit doet denken aan een paar jaar geleden, toen er meer dan 100 plofkraken per jaar plaatsvonden.
Criminelen gebruikten in 2012 en 2013 vaak gas om geldbedragen uit automaten te krijgen. Nadat banken massaal hun automaten aanpasten, werd het onmogelijk om ze op die manier te kraken. Nu lijkt het er op dat criminelen een nieuwe manier hebben gevonden, zegt misdaadjournalist Mick van Wely. Volgens hem is de golf aan plofkraken voor een groot deel te verklaren door een nieuwe methode: er wordt gebruik gemaakt van Pentriet, een zeer krachtige explosieve stof.
Veel schade
Deze stof is zo krachtig dat bij een ontploffing niet alleen schade ontstaat aan de geldautomaat, maar mogelijk ook grote schade veroorzaakt aan omliggende gebouwen, zoals woningen naast en appartementen boven de automaat. In Amsterdam is gisteren een appartementencomplex ontruimd toen er explosiegevaar was na een mislukte kraak en in Kerkdriel brak maandagochtend een grote brand uit als gevolg van een plofkraak.
In EenVandaag een gesprek met Mick van Wely over het toenemende aantal plofkraken en het gebruik van Pentriet daarbij, en een uitleg van explosieven-expert Ad van Riel over de werking en de explosiviteit van Pentriet.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.