Staalbedrijf Tata Steel heeft haar werkwijze veranderd, maar de schadelijke stofwolken zijn gebleven. Het toezicht op Tata Steel moet dan ook beter, zeggen Provinciale Statenleden.
Gedeputeerde Adnan Tekin kijkt naar de mogelijkheid om 24 uur per dag controle te voeren bij het bedrijf. Bovendien komt hij met nieuwe boetes.
'Tot hier en niet verder'
"De bevolking ziet een enorm bedrijf, onderdeel van een multinationale onderneming, en een provincietje die niet precies weet hoe het zit. Zij sturen er dan een dienst op af, die niet de instrumenten heeft om het bedrijf tot de orde te roepen. Dat kan niet", zegt SP-Statenlid Eric Smaling.
Hij vindt dat de overlast bij Tata Steel lang genoeg heeft geduurd. "We hebben een streep in het zand gezet, tot hier en niet verder. We willen iedere 2 weken geïnformeerd worden en we willen 24-uurs toezicht."
Zwart, plakkerig stof
Uit Wijk aan Zee, een dorp dat naast het fabrieksterrein van Tata Steel ligt, komen regelmatig meldingen binnen van inwoners dat er zwart, plakkerig stof neerdaalt. Deze 'grafietregens' kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Uit dat onderzoek bleek dat de grafietregens zware metalen zoals lood bevatten en dat is slecht voor de gezondheid van kinderen.
Huisarts Luc Verkouteren woont zelf in Wijk aan Zee, maar is huisarts in het nabij gelegen IJmuiden. Hij merkt dat er veel onrust is bij jonge ouders. "We kunnen de kinderen niet opsluiten, de grasmat niet stofzuigen, de duinen niet poetsen. Je kan dit alleen bij de bron aanpakken."
Nieuwe boete
De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het toezicht op de staalfabriek. Elke keer dat er een overtreding wordt geconstateerd krijgt Tata Steel een dwangsom opgelegd. De hoogte van die dwangsom was eerst 5000 euro per overtreding, maar na 30 overtredingen is dat bedrag verhoogd naar 25.000 euro per overtreding.
Gedeputeerde Tekin is geschrokken van het RIVM-rapport. Hij komt met extra maatregelen. "Het toezicht wordt uitgebreid en er komt een nieuwe boete onder dwangsom die zich richt op stofwolken van shovels en vrachtwagens op het terrein."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.