‘Er is een zorgakkoord’. ‘Er is geen zorgakkoord’. ‘Er is geen garantie voor steun’. ‘We gaan elkaar vinden.’ De mededelingen van politici van coalitie en C3 (D66, ChristenUnie, SGP) op het ministerie van VWS waren behoorlijk verwarrend, zo rond tien uur op woensdagavond. 

Uiteindelijk blijkt dat we hier wel degelijk te maken hadden met de aankondiging van een zorgakkoord, waarin de geplande bezuinigingen in de zorg worden verzacht.

Akkoord ver weg

Eerder op de woensdagavond lijkt zo’n akkoord nog ver weg: ChristenUnie-leider Arie Slob zet in onze uitzending van EenVandaag de onderhandelingen op scherp: de vrijheid van patiënten om hun eigen behandelaar te kiezen, staat wat hem betreft voorop: “Ik trek een grens. Verzekeraars mogen daar niet tussen komen zitten.” Dit punt gaat Slob dus niet zomaar inleveren, ook niet als de VVD dat wil.

Als Slob dan bij de deur van het ministerie ook nog zegt dat hij de gesprekken over verzachting van bezuinigingen op langdurige zorg wil scheiden van onderhandelingen over veranderingen bij de verzekeraars, meldt het ANP: “Slob wil niet verder praten.”

In andere media wordt vervolgens gesproken van een ‘patstelling’ en onderhandelingen die ‘muurvast’ zitten.

Geen optie

Later op de avond blijkt dat wel mee te vallen. Dat moet ook wel, want als zowel premier Rutte als vice-premier Asscher zich er persoonlijk mee bemoeien, dan mogen onderhandelingen natuurlijk niet mislopen. Als die zich eenmaal hebben gemeld, is vertrekken langs de achterdeur van het ministerie -zoals Slob eerder deze week nog deed- geen optie meer. Dan moet er na afloop een klinkend resultaat liggen.

Minister Schippers van Volksgezondheid meldt dat men ‘eruit’ is. Bovendien is volgens haar duidelijk geworden dat alle partijen ook ,,zeer hechten aan keuzevrijheid voor de patiënt en efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering”. Tja, wie kan daar nu tegen zijn? De verklaring is zeer algemeen; de komende tijd moet in de Kamer blijken hoe alle zorgplannen praktisch worden uitgewerkt. Alle partijen hebben vertrouwen in de goede afloop, en dat vertrouwen is in het continue onderhandelingsproces waarin coalitie en C3 verkeren natuurlijk belangrijk.

Toontje lager?

De verklaring van Schippers (‘Er is helemaal geen impasse’) heeft ook kenmerken van een bezweringsformule, die mogelijk moet verhullen dat bepaalde partijen –CU, SGP- zijn gemaand heel even een toontje lager te zingen. Slob zal daar niet om malen: hij heeft kennelijk voldoende toezeggingen gekregen dat de keuzevrijheid voor een groot deel overeind blijft. Verder had hij de verzachting van de bezuinigingen op de dagbesteding voor ouderen en de jeugdzorg toch al binnen. Hij is spekkoper.

Eenvoudig

Nu dit zorgakkoord is gesloten,  is het afronden van de begroting voor komend jaar nu relatief eenvoudig geworden. Het kabinet kan tevreden zijn. Maar wat deze onderhandelingen wederom hebben duidelijk gemaakt: de coalitie heeft de hulp van de C3 nog steeds keihard nodig. En niet andersom. Of zoals een C3-politicus vorige week nog grijnzend tegen me zei: : “Premier Rutte mag iedere vrijdag weer zijn persconferentie geven, omdat wij dat goed vinden”.

Bekijk hieronder het interview dat EenVandaag met Slob had terug. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.