Kees van der Staaij, partijleider van de SGP, heeft een roerig half jaar achter de rug. Dat begon in januari met veel ophef over de fel bekritiseerde Nashvilleverklaring, die hij onderschreef. "Onnodig", zegt hij nu.
De SGP-leider blikt terug op de afgelopen periode met politiek commentator Joost Vullings. Hij is niet blij met de manier waarop over de Nashvilleverklaring werd bericht. "Dat gaf direct heel veel negativiteit."
'Het is geen anti-homopamflet'
Volgens Van der Staaij wordt het neergezet als een anti-homopamflet, terwijl het manifest naar zijn mening veel meer is dan dat. "Toen ik de teksten zag, was het voor het eerst dat ik vanuit de orthodoxe kerken hoorde verklaren dat ze een schuld hebben ten opzichte van homoseksuele mensen en hen een volwaardig welkom heten in onze gemeente. Zo uitgesproken. Het was voor mij opvallend dat dat erin stond."
Van der Staaij werd overweldigd door de vele negatieve reacties. Hij noemt dat jammer, en zegt daarnaast dat ze volgens hem niet nodig waren. Voor hem is de Nashvilleverklaring niet zozeer anti-homo. "Door dubbelzinnige formuleringen kon het gevoel ontstaan dat mensen die homoseksuele gevoelens hebben daar niet mee naar buiten mochten treden. Dat is eigenlijk al niet aan de orde."
Het was net alsof je zei: slavernij is niet zo gek. Die beleving hadden mensen erbij.
Van der Staaij over het hebben van een andere mening rond homoseksualiteit
Ruimte voor andere mening ingeperkt
Volgens Van der Staaij is de ruimte voor andere of afwijkende meningen behoorlijk ingeperkt en hij betreurt dat. "Ik kreeg het gevoel dat ik over homoseksualiteit en het huwelijk geen andere mening meer mocht hebben dan de gangbare."
Geen goede ontwikkeling, zegt de SGP-voorman, want 'je moet het gesprek hierover wel gaande houden'. Dat is Van der Staaij zelf steeds blijven doen; praten over deze kwestie. "Ik heb er veel goede en persoonlijke gesprekken over gehad. En in een goed gesprek heb ik het idee dat je dichter bij elkaar kan komen. Ik hoop dan altijd dat er na alle hectiek iets moois uit voortkomt."
Lees ook
Negatief klimaat tegen religies
Door de steun van de SGP aan de Nashvilleverklaring wordt voor veel mensen weer helder waar de SGP voor staat. De afgelopen jaren werd de leider van de orthodox-christelijke partij weleens weggezet als 'knuffelchristen'. De mannenbroeders treden meer naar buiten en krijgen, met initiatieven zoals het protest tegen overspelwebsites als Second Love, ook steun uit niet-christelijke hoek.
Ook zoekt de partij de media meer op. Van der Staaij wil daarmee reageren op het negatieve klimaat rond religies. "Toen er negatiever werd gedaan over de islam, werd er ook negatiever gedaan over het christendom. Wij hebben dat wel zo ervaren. Vanuit dat sfeertje dacht ik: Als wij ons zorgen maken over onze beeldvorming, dan moeten we zorgen dat we op een manier in beeld zijn zoals we denken dat we ook zijn."
Als we niet op een manier in beeld zijn zoals we echt zijn, blijft het vechten tegen karikaturen
Van der Staaij over de media-optredens van de partij
Samenwerken met Forum voor Democratie
Met de opkomst van Forum voor Democratie lijkt de SGP een conservatieve metgezel te hebben gevonden. De partij gaat samenwerking met FVD dan ook niet uit de weg. In het Europees parlement zitten SGP en FVD in dezelfde fractie. Door stemgedrag van de FVD-fractie in Zuid-Holland kreeg de SGP een felbegeerde tweede zetel in de Eerste Kamer.
Ondanks deze tekenen van vriendschap houdt SGP-leider Van der Staaij toch de nodige afstand. Het is hem vaak nog onduidelijk waar de partij precies voor staat. "Ik weet niet hoe dat zal gaan. In de praktijk zag je bij de PVV ook dat daar niet veel van terechtkwam. Het is heel erg de vraag hoe zich dat bij Forum ontwikkelt, of ze goede mensen kunnen vinden, of ze een helder profiel kunnen ontwikkelen, en of ze ook stabiel in de kiezersgunst kunnen blijven. Dat is nu allemaal nog afwachten."
Geen splinterpartij aan de zijlijn meer
De SGP zelf heeft de afgelopen jaren aan invloed gewonnen. Van een kleine splinterpartij aan de zijlijn is ze sinds een aantal jaar nodig voor een gewenste meerderheid. Het maakt de partij zelfverzekerder en assertiever. "We waren nodig en dachten meer na over voor welk plan we een meerderheid kunnen krijgen. Die kansen werden veel groter door de verandering in het politieke speelveld."
Voorop voor van der Staaij blijft dat je altijd in gesprek blijft, hoe ver uiteen standpunten ook kunnen liggen. "We wilden ook laten zien: onbekend maakt onbemind. Dat helpt niet voor goede onderlinge verstandhoudingen." "Dat was een stuk volwassenwording die je ook bij coalitiepartijen ziet. Je kunt niet meer makkelijk iets roepen van de zijlijn, maar je moet een stapje verder gaan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.