Thierry Baudet noemt de ChristenUnie 'een zuur clubje'. CU-fractieleider Gert-Jan Segers wil niet dat Baudets partij Forum voor Democratie (FvD) toetreedt tot de ECR-fractie van het Europees Parlement, waar CU en de SGP ook deel van uitmaken.

"Ik zag dat de ChristenUnie boos is. Dat was te verwachten", laat Baudet weten in een reactie aan EenVandaag. "Ze hebben zich de afgelopen 2 jaar in de Tweede Kamer ook niet echt constructief opgesteld richting Forum voor Democratie. De ChristenUnie is ook een beetje een zuur clubje geworden. Je kunt ook zeggen: we gaan eens praten over waar we het over eens zijn."

Lees ook

ChristenUnie niet blij met intentieverklaring

De FvD-leider heeft in Parijs een intentieverklaring ondertekend om na de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei 2019 een groot blok te gaan vormen met eurokritische partijen uit heel Europa. Om dit voor elkaar te krijgen wil de partij zich aansluiten bij de Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ACRE).

Partijen die daarbij zijn aangesloten leveren in het Europees Parlement afgevaardigden voor de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ChristenUnie en SGP ook deel van uitmaken.

Baudet wil praten

"We hebben een document opgesteld, en daar staan hele verstandige dingen in", zegt Baudet. "We willen bijvoorbeeld geen verplichte euromunt. We willen dat we zelf over ons immigratiebeleid gaan en we willen geen 'ever-closer-union'."

Baudet noemt dat allemaal dingen 'die ergens op slaan'. "Wat ons betreft gaan we praten. Ik sta er open voor om te kijken waar we elkaar zouden kunnen vinden", zo nodigt hij de ChristenUnie uit. "Maar ik weet niet of Segers de verklaring heeft gelezen op onze site."

Nexit staat los van EU

Een van de argumenten van Segers om FvD niet in de ECR-fractie te willen is het Nexit-standpunt van de partij. Daarover zegt Baudet: "Nexit staat los van de Europese Unie zelf. Dat is iets wat je op nationaal niveau wel of niet moet willen. Zolang de EU er is, heb je ermee te maken. Onze partij is niet van plan om in Europa te pleiten voor een Nexit, daar kun je die namelijk niet bewerkstelligen. Op nationaal niveau moet je daar een referendum over uitschrijven."

De FvD-leider vindt dat de verschillen tussen de partijen geen belemmering hoeven te vormen voor samenwerking. "Wij passen uitstekend binnen de ECR-fractie", zegt Baudet. "Het gaat er nu om dat we een werkbaar samenwerkingsverband creëren. Ik wil niet alleen roepen wat ik niet wil, ik wil dat er bepaalde dingen gebeuren en dat er dingen veranderen."