SGP-leider Van der Staaij krijgt een storm van kritiek over zich heen, omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder de Nashville-verklaring. Toch staat hij niet alleen: SGP-aanhangers denken hetzelfde over homoseksualiteit.

Zes op de tien SGP-ers (60 procent) die EenVandaag vorig jaar ondervroeg geeft aan grote moeite te hebben met homoseksualiteit.

Niet in de praktijk

Dit waren een aantal reacties. "Ik ben tegen het homoseksueel gedrag. De mens accepteer ik wel, maar niet het in de praktijk brengen. Vanuit mijn geloofsovertuiging deel ik die mening", aldus één SGP-er. Een ander zegt praktisch hetzelfde: "Homo als geaardheid kan ik accepteren, maar het praktiseren hiervan wijs ik helemaal af." Sommigen zijn nog explicieter: "Ik walg van homofilie, ik ben tegen homofilie en dat blijft ook zo."

Dat ze er zijn is net als onkruid tussen de tegels, ze zouden niet zo opzichtig moeten doen.

SGP-kiezer uit het EenVandaag Opiniepanel

Veel van de ondervraagde SGP-ers stellen dat homoseksualiteit je te veel wordt opgedrongen in de huidige samenleving. "Homo-acceptatie wordt je door de strot gedrukt en daar heb ik grote moeite mee", schrijft iemand. "Dat ze er zijn is net als onkruid tussen de tegels, ze zouden niet zo opzichtig moeten doen", zo omschrijft een ander.

Gay Pride

De jaarlijkse Gay Pride vinden ze bijvoorbeeld veel te ver gaan. "Dit evenement laat duidelijk zien dat Nederland een zeer onchristelijk land geworden is, dat lak heeft aan Gods normen en waarden." Een andere SGP-kiezer zegt: "Er is toch ook geen hetero parade? Als homo zijn inderdaad normaal is, moet je het ook geen buitengewone aandacht geven."

Sowieso hebben ze moeite met homo's die elkaar liefkozen in het openbaar. Twee homo's die zoenen op straat? 92 procent van de SGP-kiezers vindt dat aanstootgevend. Een reclameposter waarop twee mannen elkaar een zoen geven? Driekwart (76 procent) vindt het niet kunnen dat die in een bushokje hangt.

Lees ook

Eén op de tien ChristenUnie-kiezers heeft moeite met homoseksualiteit

In totaal ondervroeg EenVandaag vorig jaar in juli 28 duizend mensen over homotolerantie in Nederland: 4 procent van alle hetero deelnemers gaf aan moeite te hebben met homoseksualiteit. De SGP-kiezers, waarvan er 400 meededen, wijken hier als enige flink af. Van de ChristenUnie-kiezers gaf 11 procent aan moeite te hebben met homoseksualiteit.

Nog eens 16 procent van de SGP-ers gaf aan alleen moeite te hebben met homoseksualiteit als het in het openbaar zichtbaar is. Een vijfde (22 procent) zegt geen moeite te hebben met homoseksualiteit.

info

In de Nashville-verklaring uit 2017 staat onder andere dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange 'verbondsrelatie tussen één man en één vrouw', dat een homoseksuele identiteit in strijd is met 'Gods heilige bedoelingen' en wordt gesuggereerd dat genezing van homoseksuele gevoelens mogelijk is. Minimaal 250 handtekeningen werden gezet onder de Nederlandse vertaling van het manifest, vooral afkomstig uit kerkgenootschappen als de Gereformeerde Gemeenten en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook SGP-voorman Van der Staaij heeft het manifest ondertekend.

LHBTI+'ers: helft past gedrag aan uit angst voor negatieve reacties

In totaal ondervroeg EenVandaag vorig jaar ook 3.200 LHBTI+'ers. Meer dan de helft (58 procent) stelde dat ze hun gedrag aanpassen in het openbaar, door bijvoorbeeld niet hand-in-hand over straat te lopen, omdat ze bang zijn negatieve reacties te krijgen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.