Azerbeidzjan is deze zomer de gastheer van de eerste Europese Spelen. Daarmee heeft Europa haar eigen Olympische Spelen. Maar Azerbeidzjan is een van de meest repressieve landen van Europa. 

Critici van het bewind wordt de mond gesnoerd en zijn afgelopen jaar massaal gevangen gezet en dat overschaduwt het evenement.

In Azerbeidzjan zitten meer dan 100 mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en opponenten van de regering achter de tralies. Meestal zonder proces. Kritische tv- en radiostations zijn gesloten. 

De regering van president Ilham Aliyev duldt geen enkele tegenspraak. Ook mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus werden in 2014 opgepakt, op beschuldiging van verraad en fraude. 

Als voorzitter van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan riep Leyla Yunus op tot een boycot van de Europese Spelen.   

Gasvoorraad

Europese leiders spreken zich niet openlijk uit over de desastreuze mensenrechtensituatie in het land. Ook Mark Rutte niet.

Europa wil de dictatoriale president Aliyev te vriend houden, want hij beschikt over een grote gasvoorraad in de aangrenzende Kaspische zee. Nederland kan die voorraad goed gebruiken, nu de levering van het Russische gas van president Poetin onzeker is.

Nederlandse atleten

Over 100 dagen sporten 125 Nederlandese atleten in BAKU 2015. Gerard Dielessen van het NOC/NSF ziet een boycot van de Europese Spelen niet zitten, hij denkt juist dat het goed is om te gaan. Pas dan komt de schijnwerper op het land te staan. 

In Eenvandaag spreken we Dinara Yunus, de gevluchte dochter van activisten Leyla en Yarif Yunus, die al ruim een half jaar vastzitten onder slechte omstandigheden. 

Mensenrechtendeskundige Levan Asantiani van Amnesty International legt uit hoe het echt toegaat in Azerbeidzjan.  Ruslandkundige Marcel de Haas praat over onze belangen in de Kaukasus waardoor we Azerbeidzjan te vriend willen houden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.