In de haven van Rotterdam is gisteravond het grootste containerschip ter wereld, de MSC Oscar, aangekomen. In januari dit jaar in de vaart genomen. Vorige maand kwam in Rotterdam het daarvoor grootste containerschip ter wereld -de Globe- ook al aan. 

Maar de Oscar is dus weer wat groter, dit schip heeft een capaciteit van  19.200 kleine zeecontainers van zes meter. Ter vergelijk: de containers die wij meestal  op een vrachtwagen zien zijn 12 meter lang. 

Hier vast een kleine impressie:

De containeroverslag in Rotterdam gaat goed: uit cijfers blijkt dat het de grootste en snelst groeiende containerhaven van Europa is. Bovendien gaat de Tweede Maasvlakte dit jaar draaien, waar nieuwe, geautomatiseerde terminals in gebruik worden genomen. 

Rotterdam wil vooruit. 

In EenVandaag een portret van het grootste schip ter wereld, het waarom van de schaalvergroting in containervaart en een gesprek met Allard Castelein, de nieuwe CEO van Havenbedrijf Rotterdam over de Rotterdamse ambities.

Radio EenVandaag

Harm van Atteveld gaat voor Radio EenVandaag aan boord van het schip met Cees de Keijzer, voorzitter van de World Ship Society, afdeling Rotterdam. En deze scheepspotter weet als geen ander  wat 'containerschip' is in onvervalst Rotterdams:

En toch zijn er ook geluiden dat er overcapaciteit is in de wereld van het containervervoer. Want: er staan nog meer van dit soort reuzen op stapel. Zijn er niet teveel van dit soort schepen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.