Het immuunsysteem kan met behulp van eenvoudige aanpassingen in het eetpatroon een enorme boost krijgen. Dit helpt tegen onschuldige virussen zoals een verkoudheid of een oorontsteking, maar mogelijk ook bij ernstige infecties zoals het coronavirus.

Kinderarts Ellen van der Gaag van Ziekenhuisgroep Twente wilde deze maand promoveren op haar onderzoek naar chronisch verkouden kinderen en de impact van voeding op hun ziekte. Haar promotie werd uitgesteld door het coronavirus, maar de resultaten van haar werk zijn door het virus des te actueler.

Kwakkelpoli

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig rundvlees, groene groenten en volle zuivelproducten aten in korte tijd veel minder vatbaar werden voor luchtweginfecties dan de controlegroep die deze voedingsmiddelen niet at.

Zo ook peuter Viv. Toen ze nog geen 2 jaar oud was, kwam Viv op de 'kwakkelpoli' bij Van der Gaag terecht. Ze had achter elkaar oorontstekingen en kwam er maar niet van af. Van der Gaag was toen net begonnen met een onderzoek naar kinderen die vaak en zonder duidelijke reden ziek waren. Ze vroeg de ouders van Viv of ze mee wilden doen aan de studie die Van der Gaag in samenwerking met de Universiteit Twente uitvoerde.

Vers en onbewerkt voedsel

"Ik zag heel vaak kinderen die elk virus leken op te pikken en gemiddeld bijna de helft van de maand ziek waren. Wat me na verloop van tijd opviel was dat veel van hen maar weinig groenten aten. Hierdoor zijn we ons gaan richten op vers en onbewerkt voedsel", vertelt Van der Gaag.

De kinderen die meededen aan het onderzoek kregen vier duidelijke regels voor hun dieet: "Nummer één: minimaal vijf keer per week groene groenten. Dat kan alles zijn van doperwtjes tot courgette, van boerenkool tot sperziebonen. Hoe groener hoe beter," legt Van der Gaag uit.

"In groene groenten zitten veel voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Daarnaast zijn ze zo groen door de zogeheten bladgroenkorrels. Deze bladgroenkorrels blijken een belangrijk effect te hebben, ze werken namelijk ontstekingsremmend." Daarom kregen de onderzoekers het idee dat deze eigenschappen de klachten van de kinderen zouden kunnen verminderen.

Drie keer per week rundvlees

De tweede regel was drie keer per week rundvlees, het maakt niet uit in welke vorm. "Kinderen zitten volop in de groei en hebben meer eiwitten nodig voor de opbouw van hun lichaam en voor de afweer," legt de kinderarts uit. Rundvlees bevat veel en ook essentiële eiwitten die goed opgenomen kunnen worden door het lichaam.

Van der Gaag kan vegetariërs en flexitariërs geruststellen: "Volwassenen kunnen deze eiwitten prima door ander voedsel vervangen."

Volle melk en roomboter

Aanpassing nummer drie hield in dat magere, halfvolle, en kunstmatig op smaak gemaakte melkproducten door natuurlijke volle zuivelproducten vervangen moesten worden.

En het laatste advies betrof het gebruik van natuurlijke boter, bijvoorbeeld roomboter in plaats van halvarine bij het smeren van een broodje.

Mierzoete zuiveldrankjes

"De meeste kinderen hadden hier geen moeite mee," vertelt de kinderarts. "Maar als je aan allerlei mierzoete zuiveldrankjes gewend bent, kan dat in de beginfase best lastig zijn." Voor de rest mochten de kinderen gewoon alles eten, benadrukt Van der Gaag, waardoor het traject goed vol te houden was.

Na 6 maanden bleek dat de kinderen die geen medische verklaarbare afwijking hadden voor hun veelvuldige infecties, minder dan 5 dagen per maand ziek waren. Voordat ze aanpassingen in hun voedingspatroon hadden doorgevoerd, waren dezelfde kinderen gemiddeld 14 dagen per maand ziek.

'We voelen ons gezond en fit'

Ook bij Viv lijkt het nieuwe dieet goed te helpen. Ze is inmiddels 6 jaar oud en houdt zich nog steeds aan de regels die ze tijdens het onderzoek heeft aangeleerd. "Voor de rest mag ze van alles eten," vertelt moeder Jamie. "Dat is heel fijn, maar de groenten, boter en volle melk houden we er zonder moeite in. En een paar keer per week rundvlees is ook prima te doen."

Viv is nog maar zelden ziek en haar broertje, die mee eet wat de gezonde pot schaft, kwakkelt nooit. "Misschien was Viv ook zonder de aangepaste eetregels eroverheen gekomen, maar het werkt in ieder geval prima en we voelen ons gezond en fit", zegt moeder Jaimy.

Infectieziektes breder aanpakken

Het onderzoek van Van der Gaag is in tijden van de coronacrisis niet onopgemerkt gebleven. Deze maand werd het geciteerd in een opiniestuk van een Italiaanse groep wetenschappers over het coronavirus.

Zij zijn van mening dat infectieziektes veel breder aangepakt moeten worden. Dat begint volgens hen al aan de voorkant, met beweging en een gezond voedingspatroon om het lichaam sterker te maken in het gevecht tegen álle virussen.

audio-play
Het immuunsysteem kan met behulp van eenvoudige aanpassingen in het eetpatroon een enorme boost krijgen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.