Heb je het coronavirus onder de leden dan kan het zo zijn dat je verkoudheidsklachten krijgt. Veel pollen in de lucht en je hebt hooikoorts? Dan heb je klachten die lijken op een verkoudheid. Maar hoe kom je aan een échte verkoudheid?

Volgens weerman Marco Verhoef speelt het weer daar een belangrijke rol in. "We krijgen buien. Dat wisselende karakter, ik ben geen medicus, maar: ik heb niet het gevoel dat dat heel positief is voor verkoudheden", zei hij in het NOS-journaal. Klopt deze uitspraak?

Verkoudheidsvirus

Je kunt niet verkouden worden van het weer zelf vertelt huisarts Roy Beijaert uit Maarssen: "Als je op de Noordpool gaat zitten in je zwembroek en er is geen virus dan vat je geen kou."

Het weer heeft daar dus geen directe invloed op. "Want dat 'kou vatten' is dat dat virus jou belaagt en dat je daar verkouden van wordt. Maar als er geen virus is dan gaat dat dus ook niet gebeuren." Dit verkoudheidsvirus verspreidt zich door de lucht van mens op mens.

Effect van vochtig en warm weer

Maar, als je al verkouden bént, zorgt dat vochtige, warme weer dat er aan komt er dán voor dat dat virus zich makkelijker verspreidt? KNO-arts Eize Wielinga benadrukt dat ook dan de grotere niesdruppels bij verkoudheid binnen de beroemde anderhalve meter neerdalen.

Voor de aerosolen, oftewel de extreem kleine druppels die langer in de lucht blijven zweven, geldt dat niet. Die blijven langer in de lucht. "Maar die aerosolen zijn eerder in droge lucht vervelend dan in relatief wat vochtigere lucht. Dus dat is niet echt iets waar je je zoveel zorgen over hoeft te maken."

Lees ook

Tweede golf in het najaar?

Volgens Wielinga zit het echte gevaar in het najaar als we met z'n allen weer massaal naar binnen gaan: "Dan kruipen we allemaal weer dicht bij elkaar."

Dat is volgens de arts ook de reden waarom iedereen zo bang is voor de tweede golf met besmettingen van het coronavirus. "In oktober, eind september, gaan we weer allemaal bij elkaar zitten en dat zijn toch wat andere omstandigheden dan op het ogenblik."

Lees ook

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.