Werkgevers houden zieke of arbeidsongeschikte werknemers massaal ‘slapend’ in dienst om geld te besparen. Door het dienstverband in stand te houden hoeven ze een werknemer geen transitievergoeding te betalen bij ontslag. Uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij de grote rechtsbijstandverleners blijkt dat hierover alleen bij hen het afgelopen jaar al meer dan duizend zaken zijn aangemeld. Vakbond FNV wil dat minister Asscher haast maakt met een oplossing.

Rechtsbijstandsverlener DAS behandelde vorig jaar ruim 400 zaken van zieke of arbeidsongeschikte werknemers die tegen hun zin in dienst worden gehouden. Bij Achmea Rechtsbijstand gaat het om circa 500 zaken, bij SRK Rechtsbijstand om 200 zaken. ARAG zegt geen precieze cijfers te kunnen geven, maar heeft het aantal dossiers fors zien toenemen. Ook vakbond FNV zegt het afgelopen jaar door zo’n 200 leden met een slapend dienstverband benaderd te zijn. 

Lege huls

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van minister Asscher schrijft werkgevers voor dat ze een werknemer na twee jaar ziekte bij ontslag een transitievergoeding moeten betalen. Maar werkgevers omzeilen die verplichting door het dienstverband als een 'lege huls' door te laten lopen. Het contract bestaat dan alleen nog op papier, zonder dat er loon hoeft te worden betaald. Werknemers hebben hier een aantal keer rechtszaken over gevoerd maar de rechter oordeelde steeds dat een werkgever niet kan worden gedwongen een arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Onzekerheid

Minister Asscher van Sociale Zaken noemde werkgevers die zieke werknemers een vergoeding onthouden eerder al “onfatsoenlijk”. Inmiddels werkt hij aan een wetsvoorstel waardoor werkgevers met een zieke werknemer de transitievergoeding - ook met terugwerkende kracht - vergoed krijgen vanuit het algemeen werkloosheidsfonds. Maar die regeling, die nog door beide Kamers moet worden aangenomen, loopt vertraging op.

Werkgevers kunnen de vergoeding niet vanaf 2018, maar pas vanaf 2019 ‘declareren’. De FNV is ontstemd over het uitstel. De vakbond wil dat Asscher haast maakt met een oplossing. “Uitstel geeft erg veel onzekerheid”, aldus een woordvoerder. Ook arbeidsrechtdeskundigen verwachten dat werkgevers door zullen gaan met het ‘slapend’ in dienst houden van zieke werknemer. Ook zijn ze sceptisch of Asschers regeling wel gaat werken. Werknemers zullen hun werkgever moeten overtuigen de arbeidsovereenkomst alsnog te gaan ontbinden.

EenVandaag gaat langs bij elektromonteur Hans Vleij. Hij meldde zich twee jaar geleden met klachten ziek. Vorig jaar werd bij hem de diagnose Alzheimer gesteld. In december zat Vleij al twee jaar thuis, maar zijn werkgever wil het contract niet ontbinden. Daardoor loopt hij de transitievergoeding mis, maar worden ook zijn vakantiedagen niet uitbetaald.

Verder bezoeken we loodgietersbedrijf Freek van Os in Voorschoten. Hij had recent te maken met drie zieke werknemers. Ook spreken we met minister Lodewijk Asscher, arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand en Hans Biesheuvel van werkgeversvereniging ONL.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.