Van IVF tot het invriezen van eicellen en draagmoederschap. Maar moet alles wat kan? Dat is een van de vragen die aan bod komt in het programma Hoe bevalt Nederland, waarvan vanavond de eerste aflevering te zien is. 

Ria Bremer blikt in deze driedelige serie samen met het EenVandaag Opiniepanel terug op 35 jaar bevallen in Nederland. Bremer, de grondlegger van de medische journalistiek in Nederland op televisie, vindt het meest bijzondere dat alle vrouwen die ze sprak hun 'mooie verhalen' met haar wilden delen. 

In 1983 liet ze de eerste bevalling op televisie zien in een aflevering van Vinger aan de Pols met als thema bevallen in Nederland.

Lees ook:

Grote veranderingen

Ze is inmiddels 79 jaar en heeft de afgelopen maanden aan de serie gewerkt. De mooie verhalen van toen lijken soms opvallend veel op de verhalen van nu, maar er is ook veel veranderd. Bijvoorbeeld als het over IVF gaat. Vijfendertig jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een baby geboren met deze voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen. In 2015 werd een op de 36 baby’s in Nederland met de hulp van IVF geboren. 

,,IVF veranderde de wereld’’, zegt Bremer. ,,Dat betekent dat veel mensen het geluk hebben om iets te kunnen laten doen aan ongewilde kinderloosheid of problematische zwangerschappen.’’

Medisch-ethische regels beperken de leeftijd

In de voortplantingswetenschap kan er heel veel. In het buitenland zijn er soms weinig medisch-ethische regels. Zo kunnen 50-plus vrouwen bijvoorbeeld in buitenlandse klinieken met hulp van anonieme donoreicellen zwanger worden. Dat is in Nederland verboden. Bremer heeft er alle vertrouwen in dat de grenzen in Nederland goed bewaakt blijven. ,,Echt we willen heel veel dingen goed doen voor de volgende generatie. Maar we gaan niet zo ver dat we een kindje met blond haar en bruine ogen kunnen bestellen’’, zegt ze. 

Lees ook:

Hoopvolle verhalen van vrouwen

In Hoe Bevalt Nederland zijn vooral veel hoopvolle verhalen te zien. Bijvoorbeeld van de 22-jarige Paula die als kind een stamceltransplantatie moest ondergaan met als mogelijk gevolg onvruchtbaarheid. Nu wordt geprobeerd om eicellen bij haar te vinden en deze in te vriezen voor later. Bremer: "Ze realiseerde zich dat ze nu iets moest doen aan vruchtbaarheidsproblemen. Toen de stamceltransplantatie plaats had dacht iedereen alleen maar: als ze het maar overleeft.’’

Ze volgt in de serie ook de tweejarige Kathie die ook een stamceltransplantatie heeft ondergaan. Bij haar wordt nu al een eierstokje weggehaald om in te vriezen. "Dat kan haar misschien in de toekomst helpen."

audio-play
Ria Bremer en Gijs Rademaker vertellen op NPO Radio 1 over 'Hoe Bevalt Nederland'

De driedelige serie Hoe bevalt Nederland is op 5, 12 en 19 september te zien op NPO 1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.