Het RIVM-onderzoek uit 2011 naar het werken met de Benzeenhoudende wapenreinigingsolie PX-10 is voor een deel uitgevoerd met een andere stof dan Benzeen vanwege ‘risico voor de onderzoekers die de experimenten uitvoerden’. Dat blijkt uit nieuwe informatie die in handen is van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

In plaats van Benzeen is de stof Tolueen voor het onderzoek gebruikt. Volgens het RIVM zouden de stoffen vergelijkbaar zijn maar toxicologen stellen dat Benzeen drie keer sneller verdampt dan Tolueen. 

Hierdoor komen ook de vastgestelde waardes van blootstelling aan de kankerverwekkend stof Benzeen in een ander daglicht te staan omdat het experiment zonder Benzeen werd uitgevoerd. Op basis van de conclusies van het RIVM-rapport  2011 worden alle claims van ziek geworden militairen afgewezen door het Ministerie van Defensie.

RIVM-onderzoek PX-10 niet valide

Deze nieuwe informatie komt bovenop de forse kritiek die afgelopen zaterdag werd geuit door binnenlandse en buitenlandse experts over de validiteit van het uit 2011 stammende RIVM-onderzoek naar het onbeschermd werken met PX-10. Zo sprak het RIVM slechts met één krijgsmachtonderdeel, de Marine. 

Ook sprak zij in totaal met maar 23 oud-Marine medewerkers. De gebruikte methodes door het RIVM zijn niet juist, aldus de deskundigen. Gisteren riep de grootste militaire vakbond AFMP op tot een nieuw onderzoek en in afwachting daarvan alvast een voorlopige schadevergoedingsregeling voor oud-militairen die stellen ziek te zijn geworden door het onbeschermd werken met PX-10.

Tekst uit RIVM-rapport 2011

Tijdens de onderzoeken waarbij schoongemaakt werd met een nagebootste olie PX-10, gebruikten de onderzoekers Tolueen vanwege het ‘potentiële risico voor medewerkers’ van het laboratorium. 

Het hele onderzoek draait juist om het werken met de Benzeenhoudende wapenreinigingsolie PX-10. Dit is de officiële tekst uit RIVM-rapport 2011 (vertaald uit het Engels):

‘Om de mogelijke risico’s voor degene die het werk uitvoerde, zo veel mogelijk te beperken werd er bij de experimenten gebruik gemaakt van toegevoegd Tolueen in plaats van Benzeen.’

Wiki PX10

audio-play
Volledig interview letselschadespecialist Jan de Bruin (Claimzorg)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.