In 1977 waren er bij Defensie al gezondheidsproblemen door het werken met wapenreinigingsolie PX-10. Dat blijkt uit een document in handen van EenVandaag.

De brief uit 1980 maakt melding van slechte werkomstandigheden in de wapenkamer van marinekazerne De Erfprins. Door de gebrekkige ventilatie en de vluchtigheid van middel PX-10 zou er een te hoog gehalte aan benzeen in de ruimte geweest zijn. Ook in 1977 was dit het geval in een andere wapenkamer, waarna er actie werd ondernomen.

Ook staat in de brief genoemd een toegestaan gehalte van benzeen in de lucht van de werkplaats: het gaat om 500 parts per milion (ppm) voor een achturige werkdag. Maar volgens het document kan 175 ppm al longirritatie veroorzaken. Defensie en het RIVM gaan er van uit dat er sprake is geweest van een gemiddelde blootstelling van 0,5 ppm.

Debat

De Tweede Kamer debatteerde vandaag met minister Hennis van Defensie over het werken met het kankerverwekkende PX-10. Dit naar aanleiding van Kamervragen van Jasper van Dijk (SP). Hij heeft de minister daarin gevraagd het onderzoek naar PX-10 te heropenen. 

Vele militairen claimen ziek te zijn geworden door het werken met het benzeenhoudende middel. Zij werkten jarenlang vaak onbeschermd met PX-10. Maar Defensie wijst alle claims af en wijst daarbij op een RIVM-rapport uit 2011. Hierin staat dat er geen causaal verband is tussen werken met het middel en ziekte bij de militairen.

Redacteur Jan Born was aanwezig bij het debat. Zijn updates zijn rechtsboven op deze pagina terug te lezen. 

Kijk hieronder eerdere uitzendingen over PX-10 terug:

 Dossier EenVandaag: Ziek van Defensie 

Download

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.