Nu de bladeren van de bomen vallen, is een loeiende bladblazer voor velen een grote irritatie. Daarnaast is de uitstoot van bladblazers schadelijk voor de mens. Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg wil daarom actie van de regering.

De Vlaamse regering verbiedt haar 300 gemeenten sinds vorige maand om gemotoriseerde apparaten zoals bladblazers te gebruiken. Ook het Duitse ministerie van Milieu adviseert om bladblazers links te laten liggen. Moet Nederland het voorbeeld van onze buurlanden volgen? Ja, vindt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg.

Giftige en kankerverwekkende stoffen

Bladeren zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Om die reden hoeven we volgens Wassenberg de bladeren niet op te ruimen. "Ze vervullen een heel belangrijke functie in de natuur. Er zitten insecten, spinnen, kevers en kleine zoogdieren in. Je kunt ze dus beter gewoon laten liggen. Bladeren kunnen de straten en stoepen wél glad maken. Wij snappen dat gemeentes ze om die reden op willen ruimen, maar dat hoeft niet met bladblazers. Je kan het ook met de hand doen."

"Duits onderzoek toont aan dat een uurtje met een bladblazer werken qua uitstoot hetzelfde is als 1700 kilometer met een auto rijden. Bladblazers stoten stikstofoxiden, fijnstoffen en koolmonoxide uit. Dat zijn allemaal giftige en soms zelfs kankerverwekkende stoffen. Dus je moet die tweetakt bladblazers gewoon helemaal niet gebruiken. Je kan het beste helemaal geen bladblazers gebruiken en als het écht niet anders kan, gebruik dan de elektrische versie", zegt Wassenberg.

Lees ook

'Tien jaar te vroeg dood'

Ook Kees van Oosten van de stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht vindt de uitstoot van bladblazers een groot probleem. "Er wordt al jaren over de herrie geklaagd, maar het grootste probleem is voor de mensen die de bladblazer moeten bedienen. Zij lopen de hele dag in een wolk van vieze lucht als ze met een tweetaktmotor op de rug lopen. Die lucht is vergelijkbaar met die van een bromfiets of een scooter."

"In 2005 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend dat het niet voldoen aan de normen van luchtkwaliteit, onder andere voor fijnstof, 18.000 doden per jaar kost. Deze mensen gaan 10 jaar te vroeg dood door luchtverontreiniging. Met name door de fijnstof", zegt Van Oosten. "Dan is de vraag of je niet heel verkeerd bezig bent."

info

Onderzoek

Uit een Amerikaans onderzoek (2011) blijkt dat een half uur werken met een viertakt bladblazer veel vervuilender is dan een half uur rijden in een pick-up truck. Deze bladblazer produceert zes keer zoveel stikstofoxide en bijna veertien keer zoveel koolmonoxide, twee schadelijke stoffen.

Elektrische bladblazers

Het bedrijf Tomin Groen onderhoudt voor onder andere de gemeenten Hilversum en Almere de buitenruimtes. Zij zijn de duurzame weg ingeslagen. "In onze gemotoriseerde bladblazers stoppen we de brandstof Aspen, omdat deze schoner is", zegt hoofd van het Bedrijfsbureau Erik van de Beld. Toch hoopt hij volgend jaar helemaal elektrisch te werken, omdat dit duurzamer en gezonder is.

Toch denkt Van de Beld dat de komende 3 á 4 jaar het Vlaamse verbod nog niet reëel is voor Nederland: "De elektrische machines zijn nog niet sterk genoeg om al het werk te kunnen doen. In 8 weken tijd moeten we tweeduizend ton bladeren wegwerken en dat lukt nog niet met alleen maar elektrische machines. Dan zouden we twee keer zoveel mensen nodig hebben."

Kamervragen en een verbod

Als het aan Tweede Kamerlid Wassenberg ligt, komt er zo snel mogelijk een verbod op de bladblazers. "Je zou overal dit soort schadelijke apparaten uit het centrum moeten weren. In Vlaanderen hebben ze besloten dat 300 gemeenten de tweetakt bladblazers niet meer mogen gebruiken. Sommige Vlaamse gemeenten gaan nog verder, want die willen dat particulieren en tuinbedrijven deze apparaten ook links laten liggen. Dus je kan veel meer doen dan dat er op dit moment gebeurt. We moeten niet op Europa wachten, want dan is er over 25 jaar waarschijnlijk nog steeds niks gebeurd. In België en Duitsland is het ook buiten Europa om gelukt."

Wassenberg gaat Kamervragen stellen aan de minister voor Milieu en Wonen en de minister van Landbouw. "De antwoorden op de Kamervragen willen we gebruiken in het debat, want we willen dat er in ieder geval een gedeeltelijk verbod komt. Ook moeten de gemeenten de bladblazers minder gaan gebruiken. En als ze deze apparaten gebruiken, moeten die waar mogelijk elektrisch zijn en niet tweetakt."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.