PvdA-leden zien liever dat Lodewijk Asscher of Ahmed Aboutaleb lijsttrekker worden bij de verkiezingen in 2017 dan Diederik Samsom. Dan blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 555 PvdA-leden die stemrecht hebben bij de lijsttrekkersverkiezing dit najaar.
Ahmed Aboutaleb zei vorige week dat hij het tijdens de verkiezingen niet wil opnemen tegen zijn huidige leider Diederik Samsom. Als de leden tussen deze twee politici moeten kiezen, vindt meer dan de helft (52%) dat Aboutaleb het meest geschikt is als lijsttrekker. Een derde (36%) gaat voor Samsom. De huidige partijleider legt het ook af tegen Lodewijk Asscher. De helft (50%) kiest voor de minister, terwijl opnieuw een derde (36%) Samsom meer geschikt vindt.
Als Samsom niet meedoet met de verkiezing ligt de uitslag dichter bij elkaar: als leden moeten kiezen tussen Aboutaleb en Asscher vindt 45 procent de eerste het meest geschikt, 42 procent zou dan Asscher stemmen.
Asscher en Aboutaleb trekken kiezers
De PvdA haalde bij de verkiezingen van 2012 38 zetels. De partij is de afgelopen jaren virtueel veel kiezers verloren: de partij staat het afgelopen jaar stabiel rond 11 zetels in de politieke peiling De Stemming. Bijna de helft (47%) van de mensen die in 2012 nog PvdA stemden, maar dat nu niet meer zouden doen, overweegt terug te keren naar de PvdA als Aboutaleb lijsttrekker wordt. Een deel van hen zegt dit zelfs zeker te doen. Als Asscher partijleider wordt bij de verkiezingen van 2017 zou een derde (33%) van de verloren kiezers terugkeren, of dat overwegen. Mocht Samsom opnieuw lijsttrekker worden, dan geldt dat voor 18 procent.
Krachtsverhoudingen blijven gelijk
Deze maand blijven de politieke krachtsverhoudingen vrijwel gelijk. Dat blijkt uit de Stemming, de politieke peiling uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De VVD stijgt 2 zetels en komt op 23. De PvdA krijgt er één virtuele zetel bij en staat nu op 11. De PVV is nog altijd de grootste partij met 33 zetels (-2).
De volledige uitslag is als volgt: VVD 23 (+2), PvdA 11 (+1), PVV 33 (-2), CDA 18 (-1), SP 17 (-), GL 10 (-), D66 17 (+1), CU 7 (-1), PvdD 4 (-), SGP 4 (-), 50PLUS 6(-).
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 20.520 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 555 PvdA-leden en 2743 kiezers die in 2012 nog op de PvdA stemden, maar nu niet meer. Het onderzoek vond plaats van 29 tot en met 31 mei 2016 en is na weging representatief voor zes variabelen.
Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 27 tot en met 30 mei 2016. Er hebben 2482 mensen meegedaan.
De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.
De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.