Demonstranten en oproerpolitie staan in Kiev lijnrecht tegenover elkaar. Het is vandaag rustig door het tijdelijke staakt-het-vuren, maar de spanning is nog steeds te snijden. Het wachten is op de uitkomst van onderhandelingen tussen de oppositie en president Janoekovitsj. 

Inzet van die besprekingen is het aftreden van Janoekovitsj en nieuwe verkiezingen. Maar de verwachtingen rond de onderhandelingen zijn laag. 

Het protest is niet van de hardliners en fanatici, deelnemers komen uit alle lagen van de bevolking. Zoals de eigenaar van een elektronicazaak die een tent heeft ingericht in het kamp. 

Veel demonstranten denken dat de regering de gesprekken gebruikt als een vertragingstechniek. Het geweld kan zomaar weer oplaaien en dan is het de vraag of het gaat verdiepen. EenVandaag is in Kiev en brengt het protest vanaf het Maidan-plein in Kiev in beeld. Ook spreken we met een activist die met eigen ogen zag hoe twee demonstranten werden doodgeschoten.

Protest begon vorig jaar

De Euromaidan - zo heet de demonstratie- begint op 21 november, vorig jaar. De Oekraïense regering ziet af van het tekenen van een verklaring voor meer Europese samenwerking. Spontane protesten zijn het gevolg en niet lang daarna breiden die zich uit in Kiev.

Hoe langer de protesten duren, des te zwaarder worden de eisen. Eerst willen de demonstranten meer Europese integratie. Maar nadat de president kiest voor meer samenwerking met de Russische president Poetin en daarna ook nog eens een wet instelt die demonstraties verbiedt, eisen de demonstranten het aftreden van Janoekovitsj en willen ze nieuwe verkiezingen.

Het geweld is toegenomen en heeft aan in ieder geval twee mensen het leven gekost. Tientallen, zo niet honderden mensen raken gewond door wederzijds geweld op de demonstratieplekken.

Een demonstrant op het centrale Maidan-plein in Kiev. 

update
clock 24-01-2014 17:13

'Janoekovitsj komt oppositie tegemoet'

President Janoekovitsj heeft volgens Oekraïense media beloofd zijn regering te wijzigen en amnestie te schenken aan gevangen genomen demonstranten.

Ook wordt de omstreden anti-demonstratiewet aangepast. Op een bijeenkomst in het Oekraïense parlement komende dinsdag wordt besloten over de wijzigingen in het kabinet.

De regering besloot vorige week de demonstratierechten aan banden te leggen. De aangepaste wetten maakte gevangenisstraffen tot vijf jaar mogelijk. (AP)

audio-play
Wie is Klytsjko?

audio-play
Protesten Oekraïne

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.