Hoe ging de eerste Troonrede van koning Willem-Alexander? En wat zijn de belangrijkste reacties op de plannen van het kabinet? Lees het liveblog terug.

Het is de derde dinsdag van september, het is Prinsjesdag. Om 13.00 uur begint de rijtoer naar het Binnenhof. Daar leest Willem-Alexander de Troonrede voor. Om 13.50 uur vertrekt de koninklijke stoet naar paleis Noordeinde. Om 14.30 uur biedt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de miljoenennota aan de Tweede Kamer aan. Hierna volgt een persconferentie.

Liveblog

17:10 uur: Prinsjesdag is voorbij. We sluiten deze liveblog hierbij af.

17:00 uur: Vanavond in EenVandaag een gesprek met vice-premier Lodewijk Asscher. Ook reacties van Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). Politiek commentator Kees Boonman geeft zijn visie op het komende politieke jaar. Lees hier meer over de uitzending van vanavond. EenVandaag begint om 18.15 uur.

16:57 uur: Er wordt in 2014 nog niet bezuinigd op de huishoudelijke hulp, de geplande bezuiniging van 89 miljoen euro gaat niet door.

16:29 uur: Raad van State kritisch

De Raad van State is zeer kritisch over de plannen van het kabinet voor volgend jaar om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De onafhankelijk adviseur van de regering betwijfelt of de maatregelen ,,tijdig en voldoende zullen zijn'' gezien de omvang van de problemen en de urgentie van de situatie.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland zijn positiever. Volgens hen heeft het kabinet voor 'het minst van alle kwaden' gekozen in de begroting voor volgend jaar. (ANP)

16:24 uur: Regels voor ouderen die samenwonen worden eenvoudiger en soepeler. http://www.eenvandaag.nl/binnenland/47173/regels_samenwonen_ouderen_worden_eenvoudiger

16:07 uur: 'Zorgpremie kan omlaag'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat de zorgpremie in 2014 met 24 euro omlaag kan naar 1.226 euro per jaar. (ANP)

15:52 uur: Geen nullijn ambtenaren

Het kabinet voert geen nullijn voor ambtenaren in. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat bekendgemaakt. De ongeveer 1 miljoen mensen die bij de overheid en in het onderwijs werken kunnen daardoor volgend jaar toch rekenen op een plusje op hun salaris.

Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV, is blij dat de nullijn van tafel is. ,,Dit was een heel belangrijk punt voor ons'', liet de werkgeversvoorman in een eerste reactie bij de NOS weten.

15:50 uur: Er komt een Nederlandse Investeringsinstelling. Pensioenfondsen en verzekeraars gaan meer van hun vermogen investeren in de Nederlandse economie. Zij zullen geld steken in onder meer woningbouw, infrastructuur en zorg. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. (ANP)

15:45 uur: Nederland schaft 37 JSF-toestellen aan: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/47157/kabinet_kiest_voor_jsf

15:30 uur: Rutte: 'Koopkrachtverlies voor de Nederlanders valt mee'

Volgens premier Rutte ontwikkelt de koopkracht zich gunstiger dan mensen dachten. 'Het is nog een min van een half procent, maar dat is veel minder dan de afgelopen jaren. Volgens mij is het beeld dat het kabinet er in slaagt - ondanks dat we wel veel moeten bezuinigen - dat we het op een slimme manier doen met minimale schade aan de economie.' (ANP)

15:20 uur: De Miljoenennota is hier terug te lezen:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/begrotingen/2013/09/17/miljoenennota-2014.html

15: 05 uur: Minister Dijsselbloem: 'Nederland heeft in het verleden veel welvaart gefinancierd met schulden. Dat leidt tot trager herstel dan verwacht.' Dijsselbloem benadrukte dat er geen snelle, pijnloze oplossingen zijn.

15.00 uur: Minister Dijsselbloem is in de Tweede Kamer en presenteert de kabinetsplannen.

14:29 uur: De eerste reacties van de oppositie op de Troonrede komen binnen. 

Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP vindt dat er vooral een liberaal geluid uit de VVD-koker te horen was. 'We moeten niet toe naar een kleinere overheid, maar naar een sterke overheid.' 

Volgens Alexander Pechtold (D66) schept het verhaal van het kabinet geen zekerheid voor mensen die zich zorgen maken over hun baan, huis of pensioen. Hij pleit voor hervormingen: 'Pak de regie terug, hervorm de economie, bestrijdt de werkloosheid en investeer in onderwijs.'

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik zegt dat het kabinet niets doet voor de vele mensen die volgend jaar hun baan gaan verliezen. PVV-leider Wilders sprak van 'een verschrikkelijk verhaal'. Wilders: 'Het kabinet geeft mensen die zich zorgen maken over hun baan, inkomen, pensioen en de waarde van hun huis een trap na.' (ANP)

14:19 uur: Het vertrouwen in het kabinet is op dit moment historisch laag. Dat blijkt uit het Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken krijgt van alle bewindspersonen het meeste vertrouwen. Lees hier meer over het onderzoek.

14:00 uur: Kijk de gehele troonrede van 2013 rechtsboven op deze pagina terug.

13:50 uur: De Goude Koets is vertrokken van het Binnenhof en weer op weg naar Paleis Noordeinde voor de balkonscene.

13:47 uur: De integrale tekst van de Troonrede is hier terug te lezen

13.43 uur: Nieuws uit de troonrede

Vanavond in EenVandaag: politiek commentator Kees Boonman

13:37 uur: Willem-Alexander sluit de Troonrede af.

13.35 uur: Willem-Alexander bespreekt kort de situatie in Syrië en onderstreept de noodzaak voor een sterke internationale rechtsorde.

13:34 uur: Dan Europa: Nederland moet een actieve rol spelen in de Europese Unie. Nederland maakt zich sterk voor de komst van een bankenunie.

13: 33 uur: Willem-Alexander behandelt de plannen voor de woningmarkt. Deze beslissingen zijn eerder al genomen door het kabinet.

13:31 uur: WW krijgt een meer activerend karakter. Werkgevers krijgen belangrijkere rol.

13:28 uur: Zorg en sociale voorzieningen moeten dicht bij de mensen georganiseerd worden, daarom kiest de regering voor decentralisatie.

13.25 uur: Willem-Alexander zegt dat bezuinigingen nodig zijn om overheidstekort te beperken. Ook komen er stimulerende maatregelen.

13.24 uur: Participatie steeds belangrijker in verzorgingsstaat.

13.22 uur: Willem-Alexander bespreekt de financiële crisis en zegt dat er zicht is op herstel. Maar er bestaan een aantal structurele problemen.

13.20 uur: Koning Willem-Alexander begint met het voorlezen van de Troonrede. Hij bedankt zijn moeder prinses Beatrix. Ook bedankt hij voor de steun na het overlijden van Prins Friso.

13.17 uur: De gouden koets is aangekomen op het Binnenhof. Hierna zal Willem-Alexander de Troonrede gaan voorlezen.

13.00 uur: De gouden koets is op weg naar het Binnenhof. Bekijk hieronder een foto van Willem-Alexander en Maxima vlak voor vertrek.

12.53 uur: Het koffertje:

12:49 uur: De voorbereidingen voor Prinsjesdag in volle gang. Vanmorgen stonden de eerste Oranjefans al klaar langs de route.

Lees ook