Te klein, laag op de weg, slecht zicht en stoelen die voor rugklachten zorgen: de klachten over de nieuwe politieauto's stromen binnen. Toch heeft de Nationale Politie voor de komende jaren al 1250 stuks van de Mercedes B-klasse aangeschaft.

De Nederlandse Politie Bond (NPB) stelde een meldpunt in, waar honderden klachten binnenkwamen over de nieuwe politiewagen. "Het is geen auto waar je hobbeltjes mee moet nemen", vertelt Paul Lathouwers van de NPB. "Hij ligt heel laag op de weg en daardoor rij je makkelijk schade."

'Twee auto's voor één arrestant'

Naast de wegligging van de auto, springt één ander klacht er bovenuit: de Mercedes B 220 d is veel te krap als politieauto. "De politie benadrukte dat de auto niet kleiner is dan de vorige wagen, de Volkswagen Touran", zegt Lathouwers. "Maar dat is wel zo." Agenten hebben standaard veel spullen aan hun riem en daar is op de bestuurdersstoel geen ruimte voor.

Ook achterin is het voor arrestanten verre van comfortabel. "Naar ik begreep is er met arrestanten achterin geen rekening gehouden bij het testen", vertelt Lathouwers. "Ik heb al gehoord over één grote arrestant, waar gekozen is deze niet achterin de Mercedes Benz te vervoeren, maar om voor hem een apart busje te laten komen."

info

Reactie politie

In een reactie laat de Nationale Politie aan EenVandaag weten naar verbetering van de politieauto's te kijken. "De doelstelling van het nieuwe basispolitievoertuig was en ís dat collega's daarmee het werk goed, veilig en comfortabel kunnen doen. De beleving van een auto is iets persoonlijks en juist daarom hebben we agenten vanuit het hele land betrokken bij het testen van de auto's."

"We zijn bekend met de klachten van collega's en nemen die uiterst serieus. Waar klachten tot verbetering kunnen leiden, zijn we ze aan het oppakken. Daarover zijn wij in gesprek met de leverancier en zullen we de collega's en bonden meenemen in de uitkomst."

Uit productie

Niet alleen nu, maar ook bij een eerdere aanschaf van nieuwe politieauto's verliep niet alles ideaal. Frank Jacobs, autojournalist bij Autoweek, volgde de invoering van de Audi A6 op de voet: de wagen voor op de snelweg. "Dat model was toen al aan het einde van zijn levenscyclus. De auto ging uit productie. Nu is met de Mercedes B-klasse precies hetzelfde aan de hand."

Het nieuwe model gaat de problemen volgens Jacobs niet verbeteren. "Dat model heeft een nog lagere daklijn, want dat is de trend. Het wordt dus alleen maar moeilijker om arrestanten in die auto te krijgen."

audio-play
Tv-reportage: Verslaggever Harm van Atteveld rijdt mee in de Mercedes B-klasse, waar al honderden klachten van agenten over binnen zijn gekomen.

Niet voldoende testen

Jacobs wijst nog op een ander probleem van de Mercedes. "Er moet een aantal honderden kilo's aan spullen mee in zo'n politieauto. Die wordt dus veel zwaarder belast dan normaal. Na 25 duizend kilometer hebben ze al nieuwe remschijven nodig." Met een andere manier van testen had de politie dat geweten, zegt Jacobs. "Maar blijkbaar doet de politie niet voldoende duurtesten."

Politiebond NBP heeft alle klachten overgebracht. "De politie heeft gezegd dat ze met zoveel mogelijk klachten gaan proberen iets te doen." Is er nog kans op een hele nieuwe auto? "Dat verwacht ik niet", zegt Paul Lathouwers. "Er is uitvoerig met de Mercedes getest, er is een Europese aanbesteding geweest... Ze moeten het er mee gaan doen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.